Evenimentul ZileiPoliticaScandalul s-a încheiat. Cîțu: Coaliția merge mai departe, de miercuri vom avea un ministru al Sănătății

Scandalul s-a încheiat. Cîțu: Coaliția merge mai departe, de miercuri vom avea un ministru al Sănătății

Scandalul s-a încheiat. Cîțu: Coaliția merge mai departe, de miercuri vom avea un ministru al Sănătății
PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit marţi seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitate apolitică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţie şi a premierului.

Premierul Florin Cîțu a declarat că miercuri, 21 aprilie, vom avea un ministru al Sănătății.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că România trebuie să meargă mai departe și că principala prioritate a Guvernului rămâne vaccinarea populația.

Liderii USR PLUS au mai anunțat că mâine va fi propus un nou ministru al Sănătății.

Ce conține acordul încheiat de Coaliție

Conform documentului, coaliţia, premierul şi membrii Guvernului îşi asumă să nu adopte poziţii publice prin care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală şi a membrilor guvernului. ”Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate”, se arată în document.

Prim-ministrul nu va putea trimite preşedintelui cererea de revocare a unui membru al Guvernului decât după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus şi pe baza argumentelor cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier, este o altă prevedere din varianta de lucru a documentului discutat în coaliţie.

Performanţa ministerială va fi evaluată periodic

Şedinţele coaliţiei se vor desfăşura în fiecare luni, o dată la Cameră, o dată la Senat, indică documentul, care conţine mai multe prevederi legate de şedinţe, de stabilirea temelor, dar şi de modul de stabilire a agendei şedinţei de Guvern.

Există şi prevederi referitoare la colaborarea în plan parlamentar şi la procedura de lucru în absenţa consensului în coaliţie, la nivel parlamentar.

De asemenea, sunt stabilite şi priorităţi ale coaliţiei: vaccinarea, raportarea datelor privind vaccinarea, transparenţa, reforme în domeniul sănătăţii, reforma pensiilor speciale, legile justiţiei şi operaţionalizarea Comisiei de cod electoral.

Exclusiv. Criza politică, la final. Acordul încheiat de Coaliția de guvernare. Document

Concluziile în urma crizei politice

Liderii partidelor din coaliție, PNL, USR, PLUS şi UDMR, alături de premierul Florin Cîţu, au susţinut marţi seara scurte declaraţii de presă, fără a intra în amănunte legate de conţinutul actului adiţional. Aceştia au subliniat pe rând că programul de guvernare va fi respectat, cu accent pe campania de vaccinare şi depăşirea pandemiei.

„Au ieșit la declarații. Și-au ținut spiciul și nu au vrut să ia nicio întrebare de la jurnaliștii care i-au așteptat ore în șir să-și informeze publicul. Ce, totuși, am înțeles din ce au spus:
Florin Cîțu rămâne premier.
USR -PLUS merge mai departe cu PNL și UDMR.
Au semnat un protocol cu condiții.
Ungurii ne-au dat iar o lecție. Speră să nu mai semneze încă un protocol pe timpul acestei coaliții.
Vlad Voiculescu nu va fi „noul ministru al Sănătății”, apelat așa de Florin Cîțu
Numele ministrului de la Sănătate îl vom afla mâine dimineață, oficial. Ca să nu fie mâncat timpul jurnaliștilor cu căutări din trecutul nominalizatului/nominalizatei și să nu strice somnul românilor.
Sigur noul șef de la Sănătate e de la PLUS. Abia așteptăm să vedem ce se va alege de anchetele de la minister, declanșate de diverse instituții”, a scris pe pagina sa de Facebook, jurnalista Simona Ionescu, redactor șef EVZ.

 

 


Accesează: