Discuțiile au ajuns la concluzia că nu există un teren comun pentru reluarea negocierilor pe fond, dar s-a convenit că în viitor va avea loc o nouă întâlnire într-o încercare de a nu se „îngropa” definitiv efortul de găsire a unei soluții.

„Nu am găsit încă un teren comun pentru reluarea negocierilor pentru o soluție, dar nu voi renunța. Mandatul meu este clar. Să depun eforturi pentru securitatea și prosperitatea ciprioților greci și ciprioților turci care merită să trăiască împreună. Așadar, am convenit că o nouă reuniune 5 + 1 va avea loc în viitor, cu perspectiva asigurării unui teren comun pentru discuții. Suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a face ca acest efort să avanseze și pentru a obţine rezultate pozitive”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în plenul reuniunii.

Principala cauză a eşuării reuniunii o reprezintă poziţia implacabilă a părţii turco-cipriote care insistă pe soluţia a două state. 

Președintele Republicii Cipru, Nikos Anastasiades, cu ocazia pozițiilor prezentate în scris de partea turco-cipriotă la conferința informală de la Geneva, a declarat ieri: „Trebuie să spun că ceea ce dl Tatar (preşedintele Republicii Ciprului de Nord nerecunoscută la nivel internaţional decât de Turcia n.trad.) a prezentat în scris este o mare dezamăgire. Desigur, i-am spus secretarului general că efortul nostru a fost să creăm un climat pozitiv fără poziţii provocatoare, fără referiri la lucrurile inacceptabile pe care le-am auzit. I-am mai spus secretarului general că ne vom prezenta propriile poziții în scris cu documentație științifică și nu numai cu viziunea politică a lucrurilor”, a spus Anastasiades.