Evenimentul Zilei > International > Consultările pentru soluţionarea problemei reunificării Ciprului, în impas
Consultările pentru soluţionarea problemei reunificării Ciprului, în impas

Consultările pentru soluţionarea problemei reunificării Ciprului, în impas

EFIMERIDA TON SYNTAKTON (Grecia), 29 aprilie 2021 - Consultările în cadrul conferinței informale pentapartite cu privire la problema reunificării Ciprului, reuniune convocată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-au încheiat fără niciun rezultat de substanță.

Discuțiile au ajuns la concluzia că nu există un teren comun pentru reluarea negocierilor pe fond, dar s-a convenit că în viitor va avea loc o nouă întâlnire într-o încercare de a nu se „îngropa” definitiv efortul de găsire a unei soluții.

„Nu am găsit încă un teren comun pentru reluarea negocierilor pentru o soluție, dar nu voi renunța. Mandatul meu este clar. Să depun eforturi pentru securitatea și prosperitatea ciprioților greci și ciprioților turci care merită să trăiască împreună. Așadar, am convenit că o nouă reuniune 5 + 1 va avea loc în viitor, cu perspectiva asigurării unui teren comun pentru discuții. Suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a face ca acest efort să avanseze și pentru a obţine rezultate pozitive”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în plenul reuniunii.

Principala cauză a eşuării reuniunii o reprezintă poziţia implacabilă a părţii turco-cipriote care insistă pe soluţia a două state. 

Președintele Republicii Cipru, Nikos Anastasiades, cu ocazia pozițiilor prezentate în scris de partea turco-cipriotă la conferința informală de la Geneva, a declarat ieri: „Trebuie să spun că ceea ce dl Tatar (preşedintele Republicii Ciprului de Nord nerecunoscută la nivel internaţional decât de Turcia n.trad.) a prezentat în scris este o mare dezamăgire. Desigur, i-am spus secretarului general că efortul nostru a fost să creăm un climat pozitiv fără poziţii provocatoare, fără referiri la lucrurile inacceptabile pe care le-am auzit. I-am mai spus secretarului general că ne vom prezenta propriile poziții în scris cu documentație științifică și nu numai cu viziunea politică a lucrurilor”, a spus Anastasiades.