Evenimentul Zilei > International > Consilierul Roskosmos, fost jurnalist, inculpat pentru trădare
Consilierul Roskosmos, fost jurnalist, inculpat pentru trădare

Consilierul Roskosmos, fost jurnalist, inculpat pentru trădare

Arestarea lui Ivan Safronov, fost jurnalist la cotidianul Kommersant, a stârnit vii proteste din partea presei independente din Rusia, apărătorii acestuia denunțând un proces fabricat.

Fostul jurnalist rus Ivan Safronov a fost inculpat, luni, pentru trădare, fiind acuzat că a divulgat secrete de stat, a declarat avocatul său.

Inculparea lui Ivan Safronov a stârnit indignare în rândurile unei părți a mass-media rusă.

Ivan Safronov, care a părăsit cotidianul Kommersant, în luna mai, pentru a deveni consilier al agenției spațiale ruse Roscosmos, este acuzat că a transmis „secrete militare” Republicii Cehia.

Avocatul său, Ivan Pavlov, a declarat, săptămâna trecută, că clientul său a fost urmărit în justiție pentru dezvăluirea de informații cu privire la livrarea armelor ruse în Orientul Mijlociu și Africa.

Ivan Safronov, care a fost corespondent la Kremlin, a fost arestat marțea trecută de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB) în fața apartamentului său din Moscova. El este pasibil de 20 de ani pedeapsă cu închisoarea.

Forțele de securitate au arestat, luni, zece de jurnaliști care s-au adunat în fața închisorii unde este reținut Savronov (închisoarea Lefortovo) pentru a-și exprima sprijinul față de acesta.

„Este evident că acest caz a fost fabricat. Este o intimidare”, a spus Arina Borodina, unul dintre jurnaliștii arestați.

De asemenea, a fost lansată o petiție în favoarea declasificării acuzațiilor formulate împotriva fostului jurnalist. Petiția a strâns deja 55.000 de semnături.

„Vania (Ivan Safronov) este un adevărat patriot. Există puțini oameni ca el, iar acești oameni nu sunt spioni”, a spus Kira Latoukhina, jurnalistă la Rossiskaïa Gazeta, un ziar al guvernului.

Anterior inculpării lui Safronov, care era consilier al directorului Roskosmos, Dmitri Rogozin,  purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în timpul unui briefing de presă că fostul jurnalist este suspectat de „transmiterea datelor secrete către serviciile de informații străine”. „Serviciile noastre de contrainformații au o mulțime de sarcini de lucru și le fac foarte eficient”, a adăugat el.

Sectorul spațial rus a fost afectat în ultimii ani de  o serie de eșecuri jenante și de scandaluri de corupție.

Kremlinul, a dat asigurări că arestarea lui Safronov nu „are nicio legătură cu activitatea sa jurnalistică”.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: