Evenimentul Zilei > International > CATASTROFĂ. 30 de morți și zeci de persoane date dispărute în urma unui naufragiu în Congo
CATASTROFĂ. 30 de morți și zeci de persoane date dispărute în urma unui naufragiu în Congo

CATASTROFĂ. 30 de morți și zeci de persoane date dispărute în urma unui naufragiu în Congo

Cel puțin 30 de persoane au decedat și alte zeci au fost date dispărute duminică (27 mai), în urma naufragiului unei ambarcațiuni pe lacul Mai-Ndombe din vestul Republicii Democratice Congo, conform primarului orașului Inongo, din apropiere.

"Până acum, am recuperat 30 de cadavre, 12 femei, 11 copii și șapte bărbați", a declarat primarul Simon Mbo Wemba pentru mai multe agenții de presă, inclusiv AFP, adăugând că peste 350 de pasageri se aflau la bordul navei, din care doar 183 au supraviețuit.
Accidentul a avut loc sâmbătă noaptea.
"Numărul morților este provizoriu", a declarat primarul, adăugând că este foarte greu să se afle exact câți pasageri se aflau în ambarcațiune, deoarece mulți dintre aceștia ar putea fi imigranți ilegali.
Transportul fluvial este foarte folosit în R.D. Congo, care dispune de numeroase căi navigabile. Accidentele cu barca sunt frecvente, cauzate de obicei de supraîncărcarea cu pasageri și marfă.
De asemenea, și numărul de morți este mare, deoarece nu există jachete de salvare și mulți congolezi nu știu să înoate.
Luna trecută, cel puțin 167 de persoane au murit în două accidente, astfel încât președintele Felix Tshisekedi a impus obligația ca pasagerii oricărei ambarcațiuni să aibă colaci de salvare.

Conform presei din Congo, alte 27 de persoane s-au înecat în septembrie anul trecut, după ce s-a scufundat ambarcațiunea în care se aflau. Bilanțul este tragic: 26 de persoane au murit în iulie trecut, alte 50 în luna mai și 40 de persoane în aprilie. Este vorba de ambarcațiuni cu persoane care se refugiau din calea violențelor.
Cea mai mare țară din Africa Sub-sahariană, R.D. Congo, se confruntă cu mai mult conflicte locale, iar în zone îndepărtate de capitală controlul autorităților de la Kinshasa este ca și inexistent.