Conflictul cu China a pus exporturile Japoniei pe butuci

Conflictul cu China a pus exporturile Japoniei pe butuci

Japonia a înregistrat cel mai mare deficit comercial pentru o jumătate de an fiscal, din cauza tensiunilor politice din relaţia cu China şi a crizei datoriilor suverane din Europa transmite agenţia Kyodo, preluată de Agerpres.

În prima jumătate a anului fiscal 2012, Japonia a înregistrat un deficit comercial de 3.219 miliarde de yeni (40,6 miliarde de dolari), în creştere cu 90,1% faţă de perioada similară din 2011 şi cel mai semnificativ de când Ministerul de Finanţe a început publicarea acestor date, în 1979.

Doar în septembrie deficitul s-a ridicat la 558,6 miliarde de yeni, a treia lună consecutivă de majorare a deficitului şi cel mai mare înregistrat vreodată în septembrie.

Exporturile în prima jumătate a anului fiscal 2012 au scăzut cu 2% faţă de perioada similară din 2011, la 32.160 miliarde de yeni, după ce criza datoriilor din Europa a afectat încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri. Proteste violente în China Importurile au crescut cu 2,6%, la 35.379 miliarde de yeni, după ce închiderea reactoarelor nucleare de la Fukushima a dus la sporirea importurilor de energie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exporturile către China au scăzut cu 8,2%, la 5.921 miliarde de yeni în prima jumătate a anului fiscal 2012. Decizia de luna trecută a guvernului nipon de a naţionaliza un mic arhipelag revendicat de Beijing din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi, a declanşat numeroase manifestaţii antijaponeze, unele violente, în mai multe oraşe chineze.