Potrivit ziarului turc, un oficial american care a dorit să-și păstreze anonimatul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la achiziționarea, de către Ankara, a unor sisteme rusești de rachete de suprafață, explicând că acestea ar putea "influența negativ inter-operabilitatea NATO". Aceeași sursă presupune că Washingtonul ar putea impune sancțiuni, ca răspuns la legislația adoptată recent.
Statele Unite ale Americii încearcă să coopereze cu Turcia pentru sporirea capacităților de apărare aeriană ale acestei țări, ca alternativă la achiziționarea de către Ankara a bateriilor de rachete de suprafață rusești, de tip S-400.
 "SUA înțelege dorința Turciei de a-și îmbunătăți apărarea aeriană. Totuși, suntem îngrijorați și am declarat public acest lucru, cu privire la o potențială achiziție a rachetelor rusești de tip S-400. O astfel de decizie ar avea implicații asupra inter-operabilității NATO și ar putea expune Turcia la sancțiuni, ca urmare a noii legislații cu privire la sancțiuni, adoptată recent de Congresul American", a declarat un oficial al administrației americane pentru ziarul Hürriyet Daily News.
S-400 Triumph (numele de raportare NATO: SA-21 Growler) reprezintă un sistem de rachete pentru apărare aeriană dezvoltat de Biroul Central de Proiectare Almaz din Rusia. Noul sistem a înlocuit sistemele de apărare aeriană de tip S-300P și S-200 ale Armatei Ruse.