Evenimentul Zilei > International > Conflict diplomatic între Germania și Brazilia din cauza pădurilor tropicale
Conflict diplomatic între Germania și Brazilia din cauza pădurilor tropicale

Conflict diplomatic între Germania și Brazilia din cauza pădurilor tropicale

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat duminica aceasta că țara sa nu are „nevoie” de ajutor german, după ce autoritățile de la Berlin au anunțat, cu o zi mai înainte, că au decis să taie fondurile pentru proiecte de sustenabilitate care vizează protejarea pădurii tropicale amazoniene.

„Brazilia nu are nevoie de acest lucru”, a declarat Bolsonaro pentru reporterii locali.
Sâmbătă, Germania a declarat că intenționează să blocheze plata a 35 de milioane de euro către Brazilia pentru programele de conservare și biodiversitate a pădurilor.
„Politica guvernului brazilian în Amazon ridică îndoieli cu privire la continuarea unei reduceri consistente a procesului de defrișare”, a declarat ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, pentru cotidianul german Tagesspiegel.
Fondul Amazon, creat în 2008 în vederea strângerii de donații pentru a ajuta la prevenirea, monitorizarea și combaterea defrișărilor din regiunea Amazonului brazilian, se numără printre proiectele care ar putea avea de suferit.
Norvegia și Germania, două dintre statele care au contribuit cel mai mult la proiect, au amenințat că se vor retrage, iar Norvegia susținea anul trecut că plățile către Brazilia ar putea fi înjumătățite sau chiar eliminate.
Președintele Bolsonaro a promis la sfârșitul lunii iulie că va combate „defrișările ilegale” spunând că „vom acționa eficient în lupta împotriva defrișărilor ilegale” pe contul său de Facebook.
Brazilia are aproximativ 60% din bazinul Amazonului în interiorul frontierelor, zonă care include 40% din pădurile tropicale de pe Terra și care adăpostește 10-15% din speciile terestre din întreaga lume. Cu toate acestea, zona este defrișată, în prezent, cu o viteză din ce în ce mai mare, pentru a face loc terenurilor agricole.