Evenimentul Zilei > International > Conflict diplomatic între Arabia Saudită şi Canada. Ambasadorul Canadei expulzat pentru o „imixtiune flagrantă în afacerile interne” ale Riadului
Conflict diplomatic între Arabia Saudită şi Canada. Ambasadorul Canadei expulzat pentru o „imixtiune flagrantă în afacerile interne” ale Riadului

Conflict diplomatic între Arabia Saudită şi Canada. Ambasadorul Canadei expulzat pentru o „imixtiune flagrantă în afacerile interne” ale Riadului

Ambasadorul Canadei la Riad, expulzat şi toate legăturile comerciale cu Ottawa, suspendate. Sunt măsurile anunţate de Arabia Sauddită ca replică la afirmaţia ministrului canadian de Externe, Chrystia Freeland, care s-a declarat "foarte alarmată" de arestarea de către autorităţile saudite a unei surori a activistul Raif Badawi.

"Imixtiune flagrantă în afacerile interne ale Regatului (sauditn. Red)". Aşa au catalogat oficialii Riadului acţiunea ministrului canadian de Externe, Chrystia Freeland, lăsând să se înţeleagă faptul că măsurile impuse de ei reprezintă o reacţie firească. Arabia Saudită şi-a retras propriul reprezentant diplomatic de la Ottawa, informează agenţia de ştiri Dpa, citată de Mediafax.

Reacţia Riadului vine după ce şefa diplomaţiei de la Ottawa a cerut eliberarea activistului Raif Badawi şi surorii sale, Samar.

Ensaf Haidar, soţia lui Raif Badawi, locuieşte în Quebec împreună cu cei trei copii ai cuplului. Aceştia au devenit recent cetăţeni canadieni.

"Am fost informaţi de ceea ce ministrul canadian de Externe şi Ambasada canadiană în Regat (Arabia Saudită n.red) au spus despre ceea ce au numit "activişti ai societăţii civile" şi afirmăm că această atitudine negativă şi surprinzătoare este o acuzaţie incorectă", a comunicat Ministerul de Externe de la Riad printr-un mesaj pe Twitter.

Ottawa a încălcat legile şi procedurile juridice saudite şi a violat suveranitatea Arabiei Saudite, a mai afirmat MAE de la Riad.

"Canada va milita mereu pentru protecţia drepturilor omului, inclusiv drepturile femeilor şi libertatea de expresie în întreaga lume", a declarat Marie-Pier Baril, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe de Ottawa.

Guvernul de Ottawa, condus de premierul liberal Justin Trudeau, se confruntă cu presiuni în plan intern să stopeze exporturile de echipamente militare către Arabia Saudită în contextul temerilor că armele ar putea fi folosite pentru comiterea de abuzuri în această ţară şi în Yemen.

Potrivit site-ului Global Affairs, valoarea schimburilor comerciale între Canada şi Arabia Saudită s-a ridicat în anul 2016 la aproape 2,3 miliarde de dolari. În acelaşi an, Canada a exportat echipamente militare către Arabia Saudită în valoare 142,2 milioane de dolari.