De asemenea, au primit amenzi care au variat de la 2.400 la 2.500 de ringgiti (575 – 600 dolari) fiecare după ce au pledat vinovaţi în faţa unui tribunal islamic. Participarea la rugăciunea de vineri este obligatorie pentru bărbaţii musulmani din Malaezia.

Condamnarea acestora vine la doar câteva săptămâni după loviturile cu bastonul primite de patru bărbaţi malaezieni condamnaţi de un tribunal islamic pentru relaţii homosexuale.

Cei şase bărbaţi – care riscau până la doi ani de închisoare în conformitate cu legea islamică – rămân în libertate în aşteptarea apelului.

Malaezia are un sistem judiciar dual, cu tribunale islamice abilitate să se ocupe de problemele religioase, de familie, dar şi de moralitate, ale populaţiei musulmane.

“Lipsa de la rugăciunea de vineri este o problemă personală”, a declarat Zaid Malek, din cadrul ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului din Malaezia Avocaţi pentru Libertate.

Pentru activiştii pentru drepturile omului, acest caz demonstrează că practicarea tradiţională a unui Islam tolerant în Malaezia este ameninţată. În plus, condamnarea acestora vine la doar câteva săptămâni după loviturile cu bastonul primite de patru bărbaţi malaezieni condamnaţi de un tribunal islamic pentru relaţii homosexuale.

În timp ce 60% din populaţia de 32 de milioane a Malaeziei este musulmană, ţara găzduieşte şi importante minorităţi hinduse şi creştine.