O sentinţă de importanţă istorică pentru democraţie, justiţie şi pentru Europa a fost pronunţată miercuri, în unanimitate, de Curtea de Apel Atena, condamnând nucleul politic dur al partidului neo-nazist Zorii de Aur pentru conducerea unei organizaţii criminale şi lăsând deschisă posibilitatea ca unii dintre liderii partidului să fie trimişi la închisoare.

Sentinţa i-a condamnat pe toţi cei 18 politicieni ai Zorilor de Aur judecaţi sub acuzaţia de participare la o organizaţie criminală, însă Nikos Michaloliakos (preşedintele partidului), Ilias Pappas, Ilias Kasidiaris, Ioannis Lagos, Georgios Germenis, Ilias Panagiotaros şi Artemi Matthaiopoulos (cadre din conducerea partidului) au fost condamnaţi pentru forma agravantă a infracţiunii, şi  anume conducerea unei organizaţii criminale.

După decizia de miercuri, fenomenul nazist care a înflorit în ultimii ani în Grecia a suferit o condamnare politică şi penală, fiind astfel confirmat rechizitoriul, dar şi eforturile justiţiei şi ale partidelor parlamentare tradiţionale de a urmări penal fenomenul nazist care luase forma unor acţiuni infracţionale extinse.

Cu puţin înainte de această sentinţă, judecătorii l-au condamnat de asemenea în unanimitate pe Georgios Roupakias, ucigaşul declarat, şi pe alţi 15 complici la uciderea rapperului antifascist Pavlos Fyssas.

Publicul din sală a primit sentinţa cu aplauze, iar mama îndurerată a lui Pavlos Fyssas a strigat: „copilului meu i s-a făcut dreptate”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE