Rusia a interzis „propaganda homosexualității față de minori” în 2013, în același timp Anglia legalizând căsătoria între persoane de același sex, atrăgând critici din partea statelor occidentale și a apărătorilor drepturilor omului.

Rusia s-a confruntat cu o criză demografică în ultimii ani. Populația a scăzut pentru prima dată în 10 ani, ajungând la 146,8 milioane de persoane anul trecut, potrivit unor date publicate de The Moscow Times.

Putin a spus că problema Rusiei este o populație în scădere și că are nevoie de bărbați pentru a se căsători cu femei și pentru a avea mulți copii”, a declarat Cameron despre o discuție avută cu liderul de la Kremlin în 2013.

În memoriile sale publicate recent, intitulate „For the Record”, Cameron a descris discuțiile sale cu Putin la summitul G20 din Sankt Petersburg ca fiind „cea mai glorioasă întâlnire a noastră până în prezent”.

Cameron a fost premierul Marii Britanii din 2010 până în 2016, când a demisionat după un referendum cu privire la Brexit , după ce britanici au votat în majoritate în favoarea părăsirii Uniunii Europene.

Vladimir Putin a spus că nu are prejudecăți împotriva homosexualilor, dar a făcut comentarii, criticate de activiști , pentru ambiguitatea lor și insulta la adresa persoanele LGBT.

În ciuda criticilor din partea activiștilor occidentali și a rușilor liberali, eforturile țării de a restrânge drepturile homosexualilor au atins o coardă sensibilă a unei majorități ruse conservatoare social, care este bazinul electoral al lui Putin.

Unele sondaje independente arată că rușii au o viziune în mare măsură negativă asupra persoanelor LGBT, dar alte sondaje sugerează că atitudinile cu privire la drepturi egale pentru persoanele LGBT au atins cel mai înalt nivel în 14 ani.