Evenimentul Zilei > Social > Comuna Teliu din județul Brașov, vegheată cu drona, 18 camere de supraveghere și mascați însoțiți de câini
Comuna Teliu din județul Brașov, vegheată cu drona, 18 camere de supraveghere și mascați însoțiți de câini

Comuna Teliu din județul Brașov, vegheată cu drona, 18 camere de supraveghere și mascați însoțiți de câini

Primarul a ales tehnologia de ultimă generație în locul poliției locale, cu costuri de trei ori și jumătate mai mici. Drona aparține firmei de pază.

O dronă de ultimă generație, în valoare de 20.000 de euro, cu o autonomie de două ore, va supraveghea, din spațiul aerian al comunei brașovene Teliu, terenurile agricole ale localnicilor, „atacate” frecvent atât de hoți, cât mai ales de turmele de oi care pășunează în zonă. Primarul comunei, Dorin Blendică, un pilot profesionist și instructor de zbor cunoscut a ales tehnologia de ultimă generație în locul polițiștilor locali, mai scumpi și mai puțin eficienți în fața răufăcătorilor, după cum spune el. Drona are 5 camere care filmează inclusiv pe timp de noapte, prin infraroșu, toate aceptate de instanțele din România în cazul în care imaginile trebuie să se constituie în probe. Drona a fost comandată din Statele Unite ale Americii de firma de pază și astăzi a sosit în România. În următoarea perioadă, se vor face demersuri pentru autorizarea și înmatricularea ei de către Autoritatea Aeronautică Română, căreia i se va raporta de fiecare dată când aparatul va zbura în spațiul aerian al comunei Teliu, exact ca în cazul unei aeronave. 

Primarul Dorin Blendică avea de ales, conform legii, între a angaja din rândul localnicilor patru polițiști locali, cu un salariu de 3.000 de lei pe lună, și a dota postul cu toate cele necesare, pe de o parte, și a angaja o firmă specializată în pază și protecție, deja dotată și cu personal angajat. În varianta dotării poliției locale și a angajării polițiștilor, s-ar fi cheltuit din bugetul local 450.000 de lei/an, spune primarul. În varianta angajării unei firme de pază, costurile nu depășesc 100.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă o economie serioasă la buget. „Băieții ăștia sunt profesionișlti, sunt deja dotați cu tot ce trebuie, inclusiv cu drona aceasta, au uniforme, patrulează cu câini și firma a montat 18 camere de supraveghere video în toate punctele importante din comună. În plus, toate magazinele au buton de panică, ceea ce a relaxat simțitor vânzătoarele și patronii din comună. Efectele prezenței lor se simt deja, câtă vreme directorul școlii nu știe cum să-mi mulțumească pentru că între orele 8 și 14, cât timp sunt cursuri, doi agenți din aceștia veghează școala. Înainte, adolescenți cunoscuți ca recalcitranți intrau în clase peste profesori, le luau copiilor mici sandvișurile puse de acasă și altele de acest gen. Acum, e liniște, orele nu mai sunt deranjate, iar copiii sunt în siguranță. Până și prezența la școală s-a îmbunătățit ,doar pentru că băieții aceștia echipați stau în curtea școlii”, mai spune Dorin Blendică.

Paza terestră este asigurată 24 de ore din 24, cu câte doi agenți ai firmei angajată de Primăria Teliu și alți doi pregătiți pentru a interveni îa nevoie.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: