Autoritățile italiene transmit avertismente unul după altul că  măsurile de protecție trebuie respectate, pentru a nu apărea un nou val de îmbolnăviri. Sătui să stea în case însă, italienii au luat cu asalt plajele. Deși, oficial, plajele din toată Italia sunt programate să se deschidă luni, 25 mai, acestea au fost deschise mai devreme în multe regiuni. Tot luni va începe o testare în masă pentru depistarea anticorpilor și se vor deschide gimnaziile.

Imagini televizate din sudul Italiei arătau plaje din Sicilia, de exemplu, înţesate de oameni şi foarte puţini dintre aceștia purtau măşti de protecţie. Mai mult, în orașe precum Roma, Napoli, Genova, tinerii au luat cu asalt  barurile în serile de week-end, stând în grupuri fără să respecte măsurile de distanţare socială și fără să poarte măşti faciale.

”După ce au stat acasă atât de mult timp, tinerii au pierdut din vedere limitele pe care le respectau”, a declarat sâmbătă ministrul de interne Luciana Lamorgese într-un interviu acordat postului de radio RTL. Preventiv, în unele orașe, cum ar fi în stațiunea Rimini, primarii au închis barurile la începutul serii şi au anunţat controale, pentru a se asigura că nu au loc adunări ilegale.

Toate acestea au loc în contextul în care Italia, una dintre ţările cele mai afectate de virus, a relaxat izolarea pe 18 mai. Decizia a adus cu sine redeschiderea restaurantelor, barurilor şi magazinelor, atât timp cât patronii respectă regulile de igienă. În întreaga ţară, 230.000 de persoane au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus şi aproape 33.000 au murit. Turiştilor din străinătate li se va permite să intre în Italia începând cu 3 iunie.

Sursa: Agerpres.ro