Evenimentul Zilei > EVZ Special > Comisiile juridice și-au dat avizul în favoarea lui Fabian Gyula. Candidatul UDMR are drum liber spre funcția de Avocat al Poporului
Comisiile juridice și-au dat avizul în favoarea lui Fabian Gyula. Candidatul UDMR are drum liber spre funcția de Avocat al Poporului

Comisiile juridice și-au dat avizul în favoarea lui Fabian Gyula. Candidatul UDMR are drum liber spre funcția de Avocat al Poporului

Candidatul UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului a primit aviz pozitiv în Comisiile juridice ale Camerei deputaților și Senatului.

Fabian Gyula, candidatul propus de UDMR și susținut de PNL ca să ocupe funcţia de Avocatul Poporului a primit avizul celor două comisii parlamentare. Propunerea a fost votată cu majoritate de voturi.

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit, în Parlament, cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

Fabian Gyula este absolvent de studii juridice, timp de 25 de ani a fost procuror, iar de 22 de ani este cadru didactic în învăţământul superior.

Fabian Gyula vrea să fie scutierul românilor

Fabian Gyula, a declarat că drepturile fundamentale ale românilor constituie „un scut” faţă de puterea de stat şi faţă de puterea instituţiilor europene. Astfel, potrivit spuselor sale, poporul are nevoie de „un scutier” care să ţină acest scut alături de el.

„Primul meu obiectiv (ca Avocat al Poporului – n.r.) – nu vreau să mă substitui autorităţilor publice. Vreau să îmi exercit corect cele 15 atribuţii principale, în primul rând să mă concentrez pe soluţionarea operativă şi eficientă a petiţiilor cetăţenilor. Spun studenţilor că drepturile fundamentale ale românilor constituie un scut faţă de puterea de stat, respectiv actualmente şi faţă de puterea care vine din partea instituţiilor europene”, a declarat candidatul UDMR.

Potrivit spuselor sale poporul are nevoie de un scutier care să-l protejeze sau care să acționeze în numele său. Iar Avocatul Poporului are aceste atribuții.

„Câteodată, într-adevăr, poporul, persoane fizice mai precis, au nevoie de un scutier, unul care să ţină acest scut alături de ei sau împreună cu ei şi, având în vedere că există şi posibilitatea unor demersuri din oficiu să meargă chiar singur pe acest drum”, a mai spus Fabian Gyula.

Ce reforme propune candidatul UDMR

El a precizat că intenționează să inițieze procedura de acreditare a Avocatului Poporului ca instituție pentru apărarea drepturilor omului. Și, de asemenea, și-a propus să simplifice modul de întocmire a petițiilor.

„În acelaşi timp, vreau să demarez procedura de acreditare a instituţiei Avocatului Poporului ca instituţie naţională pentru apărarea drepturilor omului. Nu în ultimul rând, să simplific modul de întocmire a petiţiilor şi chiar am văzut modelul suedez, care asigură o interfaţă mult mai prietenoasă decât actuala procedură, care ajută oamenii ca accesând o sigură pagină să completeze acele rubrici fără să mai descarce un pdf, fără să mai semneze, scaneze şi aşa mai departe”, a spus Fabian Gyula la audierea sa din Comisiile juridice ale Parlamentului.

Sursa foto: Romania TV