Comisia Europeană constată că este pentru al doilea an la rând când România se află într-o procedură de abatere semnificativă. De aceea este important să se reducă în mod substanțial deficitul bugetar. Executivul comunitar recomandă de asemenea aplicarea integrală a cadrului fiscal și consolidarea colectării impozitelor. 

În raportul pentru România, citat de RRA, se mai arată că trebuie asigurată durabilitatea sistemului public de pensii și a viabilității pe termen lung a fondurilor din al doilea pilon. Totodată se atrage atenția că trebuie îmbunătățite calitatea și incluziunea educației, în special pentru romi și alte categorii defavorizate, în condițiile în care fondurile alocate acestui domeniu sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Raportul mai arată că, în ciuda îmbunătățirilor recente, ratele sărăciei și inegalității veniturilor rămân ridicate, iar disparitățile regionale se accentuează: un român din trei continuă să fie expus riscului de sărăcie și excluziune socială. 

Şi sistemul de sănătate se confruntă cu provocări, între acestea: finanțarea redusă, utilizarea insuficientă a resurselor și lipsa de reforme. 

În domeniul justiției Comisia Europeană se declară îngrijorată de modificările din sistemul judiciar și, susține executivul comunitar, măsurile care vizează modificarea codurilor penale ar avea un impact negativ asupra eficacității anchetelor și proceselor penale.