Evenimentul ZileiActualitateComisia Europeană pune tunurile pe România! Solicitare trimisă la ceas de seară. Să ne conformăm

Comisia Europeană pune tunurile pe România! Solicitare trimisă la ceas de seară. Să ne conformăm

Comisia Europeană pune tunurile pe România! Solicitare trimisă la ceas de seară. Să ne conformăm
Comisia Națională a decis să trimită către România o nouă solicitare cu privire la schimbarea normelor privind gestiunea drepturilor de autor. Conform acestora, țara noastră nu respectă reglementările impuse de UE asupra operelor muzicale.

Uniunea Europeană a decis să constate toate neîndeplinirile obligațiilor statelor membre și tragerea acestora la răspundere. Joi seara, reprezentantul Comisiei Europene (CE) la București a anunțat faptul că UE trimite din nou o solicitare către autoritățile din țara noastră cu privire la normele asupra dreptului de autor. Conform acestuia, se pare că legislația noastră nu o respectă pe cea europeană, așa că trebuie făcute modificări în ceea ce privește operele muzicale.

Scrisoarea suplimentară trimisă României de către Comisia Europeană face referire la armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională și Directiva (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piața unică digitală.

În urmă cu câțiva ani, CE a mai trimis României o solicitare cu privire la utilizarea gestiunii colective obligatorii pentru comunicarea publică a operelor muzicale. În decembrie 2017, Comisia a inițiat pentru prima dată procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor cu privire la drepturile de autor.

Abia în anul 2019 România a luat primele măsuri. Aceștia s-au supus normelor europene și au modificat legislația pentru a prevedea acordarea de licențe colective cu efect extins. CE a considerat că această modificare nu abordează pe deplin cele menționate în solicitarea inițială. Noile norme nu respectă articolul 12 din Directiva (UE) 2019/790, care armonizează condițiile în care statele membre pot prevedea mecanisme de acordare a licențelor colective cu efect extins.

Timpul acordat de CE autorităților române pentru a răspunde argumentelor formulate în cea de-a doua sesizare este de două luni. Dacă aceștia nu se supun reglementărilor, Comisia poate trimite un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.


Accesează: