Evenimentul Zilei > Justitie > Comisia Europeană: Instanța supremă din România trebuie să respecte deciziile CCR
Comisia Europeană: Instanța supremă din România trebuie să respecte deciziile CCR

Comisia Europeană: Instanța supremă din România trebuie să respecte deciziile CCR

Un răspuns al Comisiei Europene (CE) trimis Curţii Europene de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), arată că Instanţa supremă din România trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale cu privire la modul de compunere a completurilor de judecată.

Documentul a fost dat publicității, ieri, de avocatul Veronel Rădulescu, iar demersul juridic pe lângă CE a fost făcut în cadrul sesizării CJUE din dosarul Gala Bute. Efectul, așa cum îl văd specialiștii în drept consultați de EVZ, este că dosarele în care a fost sesizată CJUE rămân suspendate, dar acest punct de vedere va cântări greu în fața Curții de la Luxembourg.

În contextul în care Înalta Curte ridică din oficiu problema sesizării CJUE în tot mai multe dosare – având drept consecință suspendarea proceselor – acest răspuns al CE este o primă confirmare din partea unui organism european că nu va interfera cu dreptul intern al unui stat membru.

„Acesta este răspunsul oficial al Comisiei Europene în dosarul nostru de la CJUE, care spune că instanţa naţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trebuie să respecte deciziile CCR, conform dreptului intern, pentru că dreptul UE nu interzice acest lucru. (…) În această situaţie, acest punct de vedere cântăreşte foarte mult în decizia CJUE, dar eu mi-aş dori ca acest punct de vedere să cântărească mult şi în deciziile ce urmează a fi date de completurile de la ICCJ, pentru că văd că se tot suspendă dosare şi se tot fac sesizări la CJUE, în condiţiile în care, iată, CE spune că ele nu sunt justificate”, a susţinut avocatul, care a estimat că CJUE va da până în primăvara anului viitor o decizie în acest caz”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.

Procesele rămân suspendate, până când…

Citește mai mult…

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE