„Prin instituirea primei rezerve comune europene de echipamente medicale de urgență, transpunem în practică solidaritatea UE, în beneficiul tuturor statelor membre și al tuturor cetățenilor noștri. Sprijinul reciproc este singura cale de urmat”, a declaratUrsula von der Leyen.

Rezerva va include echipamente medicale precum:

– echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele;
– echipamente individuale de protecție, cum ar fi măștile reutilizabile;
– vaccinuri și tratamente;
– materiale de laborator.

„UE ia măsuri pentru a le furniza statelor membre mai multe echipamente. Instituim o rezervă rescEU pentru a obține rapid materialele necesare pentru combaterea coronavirusului. Aceasta va fi utilizată pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu o penurie de echipamente necesare pentru tratarea pacienților infectați, pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătății și pentru a contribui la încetinirea răspândirii virusului. Intenționăm să trecem de îndată la acțiune”, a declarat la rândul său comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

rescEU face parte din mecanismul de protecție civilă al UE, care consolidează cooperarea dintre statele participante în domeniul protecției civile, în vederea îmbunătățirii prevenirii dezastrelor, pregătirii în vederea acestora și răspunsului la acestea. Propunerea actualizează rezerva de active a mecanismului de protecție civilă al UE rescEU, care include deja avioane și elicoptere pentru stingerea incendiilor. Prin intermediul mecanismului, Comisia Europeană joacă un rol-cheie în coordonarea răspunsului la dezastre în Europa și dincolo de granițele acesteia, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Atunci când amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului.