"În ceea ce priveşte Ungaria, numai Comisia are puterea de a acţiona. Chiar are datorie de a acţiona, întrucât ea veghează la aplicarea corectă a tratatelor europene. Ori Viktor Orban, scuzaţi expresia, îşi bate joc într-un mod regal de toate regulile europene. Ştiu că traversăm o situaţie de criză, că Ungaria se confruntă cu un flux migratoriu enorm, etc. Ştiu că UE trebuie să ajute Ungaria. Dar asta nu justifică cu nimic ceea ce face Viktor Orban: construirea de garduri, închiderea frontierelor, arestarea refugiaţilor şi încarcerarea lor timp de două sau trei zile, ca şi cum ar fi terorişti…", afirmă eurodeputata, potrivit cotidianului belgian Le Soir, citat de Agerpres.

În scrisoarea adresată CE, cei trei eurodeputaţi liberali cer executivului comunitar să răspundă dacă "viitoarea închidere a frontierei ungare cu Croaţia şi România nu este o violare a acordurilor Schengen".

Eurodeputata liberală Sophie in't Veld

Cei trei precizează că frontierele interne ale UE nu sunt totuna cu frontierele externe. "Croaţia şi România fac parte din UE. Ele nu fac parte din spaţiul Schengen, dar vor să adere la acesta", se notează în scrisoare. Manevra lui Viktor Orban va întrerupe tot acest proces, crede Sophie in't Veld. "Nu sunt juristă dar, după părerea mea, ridicarea de garduri între ţările UE trebuie să fie contrară tratatelor, care prevăd eliminarea frontierelor. Aş dori deci un răspuns din partea Comisiei", spune eurodeputata liberală.

Răspunsul va fi probabil acela pe care Comisia îl repetă de câteva zile, respectiv că Ungaria are dreptul să protejeze, aşa cum crede de cuviinţă, frontierele externe ale spaţiului Schengen, din care Croaţia şi România nu fac încă parte, scrie Le Soir.

"Juridic, comportamentul Ungariei este corect, este adevărat", recunoaşte Sophie in't Veld. "Dar Comisia se ascunde în spatele acestor argumente juridice. Este de o laşitate incredibilă… Viktor Orban devine tot mai mult un şef de guvern autocrat şi autoritar. Nu are niciun respect pentru legile europene şi dreptul internaţional. Nu este vorba doar despre a respecta legile. E vorba şi despre spiritul tratatelor. UE nu este numai o comunitate de legi. Ea are valori. Ori aceste valori nu sunt respectate de Viktor Orban", susţine ea.

Sophie in't Veld este îngrijorată că dacă executivul comunitar nu reacţionează în cazul Ungariei, relele practici vor deveni un lucru acceptat.

"Toată lumea vede ce se întâmplă în Ungaria, dar Comisia nu face absolut nimic! Şi dacă lăsăm să se întâmple? Ce se va întâmpla? Care va fi viitoarea ţară care îşi va bate joc de drepturile fundamentale? Ungaria nu este singura. Există şi alte ţări europene unde tratamentul aplicat refugiaţilor este absolut abominabil", crede eurodeputata liberală