Evenimentul Zilei > Politica > Declaraţiile oficialilor ungari nu sunt în spiritul valorilor europene. Ce i-a transmis Lazăr Comănescu omologului său de la Budapesta
Declaraţiile oficialilor ungari nu sunt în spiritul valorilor europene. Ce i-a transmis Lazăr Comănescu omologului său de la Budapesta

Declaraţiile oficialilor ungari nu sunt în spiritul valorilor europene. Ce i-a transmis Lazăr Comănescu omologului său de la Budapesta

Declaraţiile pe care unii oficiali ungari le-au făcut, recent, la adresa Românei nu sunt în spiritul valorilor europene, lucru pe care ministrul Lazăr Comănescu l-a transmis omologului său maghiar la reuniunea ministerială a NATO de la Bruxelles.

„Un astfel de mesaj, astfel de declaraţii nu sunt (…) în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părţii maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucureşti, dar şi ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar, în marja reuniunii ministeriale a NATO care are loc zilele acestea la Bruxelles, acest lucru", a spus purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

El a adăugat că lucrurile trebuie privite „către secolul XXI şi în spiritul valorilor secolului XXI".

„Aţi putut vedea cu toţii, ieri, ministrul de Externe ungar a avut nişte declaraţii pe care le-a acordat mass-media din România, prin care specifica faptul că România e un partener strategic al Ungariei. Ei bine, sperăm ca declaraţiile respective să se concretizeze şi să se reflecte şi prin fapte. (…) E foarte uşor să escaladezi o temă, însă e mai greu să construieşti", a punctat oficialul MAE.

Acesta a precizat că România rămâne în continuare angajată să construiască parteneriatul strategic pe care îl are cu Ungaria.

Relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria nu sunt dintre cele mai bune, s-au înrăutăţit după 2012, a declarat vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, într-o conferinţă de presă la sediul Fidesz, după cum a informat publicaţia index.hu.

Întrebat dacă pentru deteriorarea relaţiilor dintre România şi Ungaria poate fi considerată responsabilă şi Budapesta, Semjen a răspuns că poate spune, cu conştiinţa curată, că nu.

„Întotdeauna am lăsat de la noi să fie cum zic ei – ca să zic aşa – dar acum suntem puşi la zid. Diplomaţia maghiară ar putea fi criticată eventual pentru că nu a dat cu pumnul în masă mai devreme", a susţinut acesta.

Conform index.hu, vicepremierul ungar a mai acuzat statul român că supune liderii comunităţii maghiare din România unor presiuni politice, „prin proceduri mascate în justiţie"