Minunile nu se întâmplă în fiecare seară de Champions League. Au aflat asta italienii de la AS Roma, grupare care miercuri a câștigat cu 4-2 returul semifinalei cu FC Liverpool, dar ratat finala, pentru că în tur, „cormoranii” se impuseseră cu 5-2.

Real, ultimele două trofee

Astfel, pe 26 mai, la Kiev, echipa din orașul Beatlesilor va lupta pentru trofeu, împotriva lui Real Madrid, club care a câștigat competiția în ultimele două sezoane. Liverpool s-a impus de cinci ori în istorie Cupa Campionilor Europeni / Liga Campionilor (1977, 1978, 1981, 1984 și 2005). De trei dintre aceste victorii se leagă câteva coincidențe stranii, ce au în centru Vaticanul și familia regală a Marii Britanii.

În 1978, Liverpool așeza trofeul în vitrină, după o victorie cu 1-0, în fața belgienilor de la FC Brugge. În același an, pe 6 august, murea Papa Paul al VI-lea. Noul Suveran Pontif, Paul I, este ales la data 26 august, dar se stinge din viață în ziua de 29 septembrie.

 

Atentatul din 1981

 „Cormoranii” cuceresc câștigă CCE în 1981, câștigând finala cu Real Madrid, scor 1-0.

În același an, Papa Ioan Paul al II-lea scapă miraculos de un atentat comis de turcul Mehmet Ali Agca, în timp ce capul bisericii catolice îi saluta pe credincioșii din Piața Sfântul Petru din Roma. „O mână a tras cu glonțul, alta i-a modificat traiectoria”, a avea să spună Papa.

Tot în 1981, Prințul Charles s-a căsătorit cu Diana Frances Spencer, eveniment urmărit de 750 de milioane de telespectatori.

În 2005, Liverpool câștigă o finală dramatică de Liga Campionilor, în fața italienilor de la AC Milan (3-3 și 3-2 după executarea loviturilor de departajare). Este anul în care Papa Ioan Paul al II-lea se stinge din viață, la Vatican, iar Prințul Charles legalizează relația cu Camilla Parker.

În acest an, cu o săptămână înaintea finalei LC, prințul Harry se va căsători cu Meghan Markle.