Evenimentul Zilei > Politica > Codul Silvic, mărul discordiei între Palate
Codul Silvic, mărul discordiei între Palate

Codul Silvic, mărul discordiei între Palate

După ce ieri seară, premierul Victor Ponta a afirmat că lideri din PNL au avut întâlniri private cu reprezentanți ai companiei Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic și apoi l-ar fi dezinformat pe președintele Iohannis, acesta i-a dat o replică dură șefului Executivului.

 Iohannis a calificat afirmațiile premierului drept surprinzătoare și false. „Am verificat la nivelul Administrației Prezidențiale, și nu au existat niciun fel de discuții, nici cu lobby-iști sau foști colegi din PNL”, a spus Iohannis, înainte de plecarea spre Milano. De asemenea, șeful statului a precizat că a discutat cu șeful SRI, Eduard Hellvig, pentru a cerceta informațiile. „Am avut o discuție cu directorul SRI și l-am rugat foarte oficial să cerceteze aceste informații”, a spus Iohannis. Un document din 2008 pune însă într-o nouă lumină implicarea Președinției României în modificările Codului Silvic, din perspective interesului pe care îl are compania Schweighofer. Documentul, prezentat ieri de EVZ, este semnat de Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, pe atunci deputat PSD. În el cerea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o intervenție în favoarea firmei austriece. „Vă spun sincer că nici măcar nu îmi mai amintesc foarte bine și dacă am revăzut textul interpelării, practic puneam o întrebare ministerului de resort”, a spus Mihalache, pentru EVZ. El a precizat că nu a existat o întâlnire între reprezentanții Administrației Prezidențiale și firma austriacă: “Încă o dată vă spun că la nivelul Administrației nu neam întâlnit cu firma Schweighofer”.

Băsescu: Ponta încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat că fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, „a patronat semnarea, în 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer”, iar la semnarea contractului, șeful Corpului de control era actualul premier, Victor Ponta. „Ponta încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor.(…) Ponta, vezi că mortul este în familia ta, în administrația ta si in clientela ta politica, vezi Hrebenciuc, Adam, Ilie Sarbu etc.”, a scris fostul șef al statului.