Evenimentul Zilei > Justitie > CODUL RUTIER. Din luna fabruarie poliștii dau amenzi pentru lipsa scaunelor pentru copii
CODUL RUTIER. Din luna fabruarie poliștii dau amenzi pentru lipsa scaunelor pentru copii

CODUL RUTIER. Din luna fabruarie poliștii dau amenzi pentru lipsa scaunelor pentru copii

Normele de aplicare pentru modifiările propuse de către Direcția Rutieră, în luna septembrie a anuli trecut, referitoare la scaunele pentru copii și portul centurii de siguranță, au trecut, joi de Executiv. Noile prevederi referitoare la transportul minorilor vor intra în vigoare în 30 de zile de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 6 februarie 2015.

Executivul a actualizat, joi, regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier. Actul normativ în care suntprevăzute normele de aplicare pentru noile modificări urmează să fie publicate joi în Monitorul Oficial. Modificările vin după ce, în luna septembrie a anului trecut, în legislaţia rutieră au fost introduse noi prevederi referitoare la transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani.

Ca urmare, în luna februarie, polițiștii vor putea aplica amenzi  dacă vor constata că, pe timpul conducerii maşinii, minorii nu poartă centura de siguranţă sau nu sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. De asemenea, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă.

Nerespectarea de către șoferi a acestor dispoziţii este egală cu trei puncte de penalizare. Copiii care au o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/ prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru copiii care au peste 135 cm înălţime, dar pentru ei există şi alternativa purtării centurii de siguranţă, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de maşini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Totuşi, este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

De asemenea, obligaţia folosirii dispozitivului de fixare sau a centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea sistemelor de siguranţă. Copiii pot fi transportaţi în această situaţie doar pe scaunele din spate şi dacă au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afara de şofer.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: