Două studii separate au ajuns la concluzia că perioada de încălzire a climei pe care o experimentează planeta noastră în prezent nu poate fi comparată cu nicio altă perioadă din ultimii 2.000 de ani.

Ideea principală a celor două studii este că variabilitatea climei în perioada contemporană este foarte diferită în comparaţie cu ce s-a întâmplat în ultimii 2.000 de ani”, explică Nathan Steiger, expert în ştiinţe atmosferice.

Cele două studii se bazează pe interpretarea unor date provenite din peste 700 de surse, obţinute din studierea copacilor, a calotelor glaciare, coralilor, sedimentelor din peşteri şi chiar a înregistrările istorice, notează Science Alert.

Cele două echipe de cercetători au ajuns la concluzia că perioadele de încălzire şi de răcire prin care a trecut Pământul nu au fost omogene, nici geografic, nici cronologic. Astfel, o creştere a temperaturilor precum cea din Perioada Caldă Medievală s-a resimţit doar pe aproximativ 40% din suprafaţa planetei, în vreme ce actuala încălzire globală afectează deja, de secolul trecut, 98% din planetă.

„Aceste studii aduc dovezi foarte clare că influenţa antropogenică asupra încălzirii climei nu doar că este fără precedent în termenii temperaturilor absolute dar şi fără precedent în ceea ce priveşte întinderea geografică în contextul ultimelor două milenii”, mai arată sursa citată.

Sursa: Descoperă

Te-ar putea interesa și: