Meteorologii din Cluj au emis în cursul serii de marți alertă de cod roșu de vreme severă. Mai multe zeci de mii de persoane din zonele afectate au fost avertizate prin sistemul RO Alert, să rămână în case și se pună la adăpost, din cauza vremii severe.

În jurul orei 21.30, ISU Cluj a lansat un avertisment de COD ROȘU de vremea grea. ”Avertizare COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase imediate privind averse ce vor cumula 25 l/mp, ce se pot produce astăzi 16.06.2020 în intervalul orar 21:45 – 23:30 pentru localitățile: Dej, Vad, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Recea-Cristur, Aluniș, Jichișul de Jos din județul Cluj. În zona avertizată, în ultimele 3 ore, s-au acumulat cantități de apă de 60-80 l/mp”, sună anunțul autorităților trimis prin sistemul de alarmare RO Alert.

Maiorul Andrei Biriș de la ISU Cluj a anunțat că a fost emis mesajul de alertă și că toate forțele ISU sunt puse în stare de alertă maximă. ”

Pe de altă parte, un alt front atmosferic a lovit partea vestică a județului Cluj, în zona Munților Apuseni, mai multe localități fiind izolate, după ce Drumul Național 1R a fost rupt de un apele învolburate ale unui pârâu de munte. ”A plouat extraordinar de mult iar apele de pe versanți au ajuns în valea asta, care de obicei este doar un pârâu și care s-a transformat într-un monstru”, spune un localnic din Călățele, din apropiere de Huedin.

La fața locului, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Eugen Cecan, a direcționat mai multe utilaje de mare putere și angajați care au început să lucreze intens. ”Avem un un versant de deal care s-a prăbușit pe Drumul Național 1R. În câteva ore vom reda porțiunea de drum circulației rutiere. Tot pe DN 1R avem o porțiune de drum care s-a surpat pe un sens de circulație. Vom face o expertiză și vom interveni de urgență cu măsuri tehnice pentru a reda drumul circulației publice. Câteva localități importante din Munții Apuseni sunt legate de acest drum”,  a spus directorul DRDP Cluj, Eugen Cecan.