Evenimentul Zilei > Justitie > Subiectul DELICAT dintre COALIȚIE și OPOZIȚIE, TRANȘAT de CCR. PNL și PMP, marii cîștigători
Subiectul DELICAT dintre COALIȚIE și OPOZIȚIE, TRANȘAT de CCR. PNL și PMP, marii cîștigători

Subiectul DELICAT dintre COALIȚIE și OPOZIȚIE, TRANȘAT de CCR. PNL și PMP, marii cîștigători

Curtea Constituţională a României a admis luni sesizarea PNL şi PMP referitoare la proiectul de lege privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş.

Sesizarea s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei CCR în 7 martie, care a amânat pronunţarea pentru 19 martie.  Legea a fost atacată la Curtea Constituţională în 13 februarie, sesizarea fiind formulată de 50 de parlamentari PNL şi 16 parlamentari PMP, potrivit Agerpres.

.Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a afirmat că sesizarea a fost formulată pentru că înfiinţarea liceului reprezintă "ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului”. "În anul Centenarului cred că trebuie să discutăm despre lucruri care ne unesc, care reprezintă tot ceea ce este solid şi de perspectivă pentru toţi cetăţenii României. Considerăm că minorităţile sunt o bogăţie pentru această ţară, însă, atunci când se trece linia roşie, trebuie să acţionăm. Decizia aberantă a PSD şi a celorlalţi sateliţi de a susţine un demers care nu are nimic în comun cu revendicările unei minorităţi din România trebuie sancţionate”, a declarat Tomac.

El susţinea că există temei de neconstituţionalitate în această lege şi critica "ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului”. ”Considerăm că există suficient temei de neconstituţionalitate în această lege şi credem că ambiţiile Ungariei de a-i umili pe români în anul Centenarului trebuie reduse, nu încurajate. Acest troc politic trebuie condamnat (…) Credem că, dincolo de obiective politice, există interesul naţional cu care nu trebuie să ne jucăm şi noi am acţionat în acest sens”, a continuat Tomac, conform News.ro.

De asemenea, deputatul PNL Florin Roman a susţinut că legea este "profund neconstituţională”, aceasta deschizând „o cutie a Pandorei”. Roman a afirmat că acest liceu este un "tain” pe care majoritatea PSD-ALDE l-a plătit UDMR pentru a susţine deciziile lor. "Avem de-a face cu o lege profund neconstituţională. Nu trebuie să fi mers prea mult la şcoală, ca e maghiară, că e română, să înţelegi că nu poţi trece peste Legea educaţiei naţionale, să înfiinţezi o unitate distinctă printr-o lege separată. Se deschide o cutie a Pandorei extrem, extrem de periculoasă. Se trece cu buldozerul peste autonomia locală, peste separaţia puterilor în stat şi, practic, discutăm deschis despre tain pe care PSD-ALDE îl plăteşte liderilor UDMR pentru susţinerea unui Guvern anti-economic şi anti-naţional”, a spus deputatul PNL.

 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că nu există niciun element de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi a acuzat PNL şi PMP că "folosesc orice ocazie să blocheze dialogul romano-maghiar". "PNL şi PMP greşesc prin acţiunile lor care împiedică înfiinţarea şcolii. În acest moment, aceste partide folosesc orice ocazie să blocheze dialogul romano-maghiar, resping orice iniţiativă importantă pentru comunitatea maghiară”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce PNL şi PMP au contestat la CCR legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş.