Evenimentul Zilei > Social > CNAS, lămuriri importante. Ce pacienți vor continua tratamentele și investigațiile
CNAS, lămuriri importante. Ce pacienți vor continua tratamentele și investigațiile

CNAS, lămuriri importante. Ce pacienți vor continua tratamentele și investigațiile

Medicii curanţi vor decide cazurile pentru care se continuă tratamentele şi investigaţiile, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Având în vedere prevederile Ordonanței militare privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul Covid-19, CNAS precizează că „în cadrul programelor naţionale de sănătate curative există afecţiuni care nu reprezintă urgenţe, dar care necesită continuarea tratamentelor/ investigaţiilor”.

Care sunt acestea arată: „Chimioterapia şi radioterapia pacienţilor cu afecţiuni oncologice, investigaţia PET-CT – necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecţiuni oncologice, tratamentul de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, tratamentul diabetului zaharat, tratamentul sclerozei multiple, tratamentul hemofiliei şi talasemiei, tratamentul unor boli rare, tratamentul unor boli endocrine, tratamentul substitutiv cu metadonă, tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic”.

În cazul acestor afecţiuni, medicii curanţi decid care sunt situaţiile în care se poate amâna cu 14 zile efectuarea tratamentelor sau a investigaţiilor care fac obiectul programelor naţionale de sănătate curative şi sunt furnizate în regim ambulatoriu sau spitalicesc de către unităţile sanitare publice şi private.

Potrivit CNAS, decizia de întrerupere a curelor de chimioterapie şi radioterapie aflate în curs rămâne la latitudinea medicilor curanţi, care vor lua decizia în funcţie riscul de infecţie cu noul coronavirus şi beneficiile aduse bolnavului de continuarea administrării terapiei oncologice.

CNAS susţine că se continuă acordarea medicamentelor specifice, prin intermediul structurilor ambulatorii ale spitalelor, pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cu scleroză multiplă, hemofilie, talasemie, unele boli rare, boli endocrine, pentru tratamentul substitutiv cu metadonă şi pentru tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic cuprinşi în programele naţionale de sănătate curative.

Aceste medicamente se eliberează prin farmaciile cu circuit închis aparţinând unităţilor sanitare prin care se derulează programele, pe bază de prescripţie medicală electronică on-line sau off-line sau prescripţie medicală cu regim special utilizată pentru preparate stupefiante şi psihotrope, după caz.

„În situaţia în care se suspendă complet activitatea structurilor ambulatorii, medicaţia specifică poate fi acordată şi pe o foaie de condică special întocmită în acest sens. Atunci când medicul curant apreciază că este posibilă administrarea medicamentelor specifice perfuzabile şi la domiciliul pacientului, cu sprijinul conducerii unităţii sanitare poate organiza administrarea la domiciliul bolnavului a tratamentului specific sub supravegherea personalului medical”, mai arată CNAS.