Şoferii, taxați în funcție de numărul de kilometri parcurși. Durata călătoriei, luată în calcul

Şoferii, taxați în funcție de numărul de kilometri parcurși. Durata călătoriei, luată în calcul Trafic auto Sursa foto: Arhiva EVZ

CNAIR a lansat o licitaţie de achiziţie a unui nou sistem electronic de tarifare. Mai exact, Compania naţională de administrare a infrastructurii rutiere vrea să taxeze șoferii în funcție de kilometrii parcurși.

CNAIR a anunțat modificări la modul în care șoferii vor fi verificați pe drumurile naționale, dar și la ieșirile din țară. Compania vrea ca şoferii vor putea fi taxați în funcție de kilometrii parcurși și de durata călătoriei. 

În acest sens CNAIR a inițiat o licitație în valoare de peste 250 milioane de lei pentru procurarea unui sistem electronic de tarifare. Sistemul va ajuta la taxarea șoferilor în funcție de durata călătoriei.

CNAIR a demarat procesul de achiziție a sistemului electronic de tarifare

Potrivit CNAIR, noul sistem centralizat de tarifare rutieră va include astfel ficționalitățile existente pentru autovehiculele de până la 3,5 tone, inclusiv migrarea datelor existente din prezentul sistem centralizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, va conţine şi ficționalitățile specifice pentru colectarea tarifului de trecere a infrastructurii rutiere pentru autovehiculele cu masa totală de peste 3,5 tone. Compania va plăti suma menţionată şi pentru echipamente şi servicii, arată caietul de sarcini.

Harta camerelor fixe pentru rovinietă 2023 pentru toate județele. Cât te costă dacă eşti prins și unde plăteşti amenda ANALIZĂ

CNAIR vrea să taxeze șoferii în funcție de kilometri parcurși. Sursa foto: Pixabay

„Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare având la bază perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare şi autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone cât şi un mod de tarifare în funcţie de distanţa parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA > 3,5 tone. Totodată, în cazul autoturismelor, autobuzelor, autocarelor şi autovehiculelor de transport marfă cu (MTMA) ≤ 3,5 tone se va aplica şi un tarif de trecere (peaj) pentru utilizarea podurilor, tunelurilor şi trecătorilor de munte”, se arată în documentul CNAIR.

Securitate, Lămpi, Felinar, Iluminat

CNAIR vrea să taxeze șoferii în funcție de kilometri parcurși. Sursa foto: Pixabay

Cât plătesc şoferii pentru taxa de drum în 2024

Până vor fi implementate noile sisteme de tarifare, șoferii vor plăti în continuare rovinieta clasică. Taxa de drum este stabilită în funcție de tipul de vehicul pentru care se achiziționează și de perioada de valabilitate a acesteia.

Pentru autoturisme, prețul unei roviniete este:

  • 7 zile – 3 euro
  • 30 de zile – 7 euro
  • 90 de zile – 13 euro
  • 12 luni – 28 euro.

Supraveghere Video

Sursa foto: Pixabay

Cele mai mari taxe de drum sunt aplicate vehiculelor de transport marfă de peste 12 tone, cu cel puțin 4 axe. În cazul acestora, costul rovinietei este:

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 30 de zile – 345 euro
  • 12 luni – 1210 euro.

Noutatea din acest an pentru şoferi este că va fi introdusă și rovinieta de o zi pentru autoturisme. Deocamdată proiectul e în faza de analiză.