Codul Rutier. Intersecțiile semaforizate. Capcanele în care cad șoferii

Codul Rutier. Intersecțiile semaforizate. Capcanele în care cad șoferiiAmenzi mari pentru șoferii care trec pe galben la șemafor. Codul Rutier a fost modificat. Sursa foto: Vossphoto | Dreamstime.com

Când semaforul e galben intermitent, șoferii sunt obligați să se conformeze unor reguli specifice, impuse de legislație. O abatere de la aceste norme poate atrage sancțiuni usturătoare pentru conducătorii auto.

În situația specifică în care semaforul afișează culoarea galben intermitent, se impun reguli distincte, însă unii șoferi nu le cunosc sau nu le respectă.

Ce trebuie să faci când e galben intermitent la semafor

Normele de circulație în intersecțiile semaforizate și prioritățile de trecere a vehiculelor în caz de defecțiuni ale semafoarelor sunt reglementate de Codul Rutier.

În acest context, atunci când semaforul este verde, șoferii au prioritate de trecere, iar în cazul culorilor galben și roșu, aceștia sunt obligați să oprească.

„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părţii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, se stabilește în Art. 83 alin. (2) din legea rutieră.

Codul Rutier prevede situațiile în care se poate trece pe roșu

Semafor. Sursa foto: Pixabay

În situația în care semaforul trece pe galben intermitent, regulile sunt similare. Șoferii sunt obligați să oprească, dar dacă nu pot face acest lucru în condiții de siguranță, au dreptul să treacă intersecția.

„Când semnalul galben apare după semnalul verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecţie nu trebuie să treacă de locurile prevăzute la art. 83 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, la apariţia semnalului, se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiţii de siguranţă”, se arată în Codul Rutier.

Cine are prioritate de trecere

Confuzii se ridică și cu privire la prioritatea de trecere atunci când e galben intermitent.

Pe arterele rutiere cu două sau mai multe benzi în fiecare sens, semafoarele pot fi individualizate pentru fiecare direcție de deplasare. Prin urmare, o bandă poate primi semnalul „roșu”, în timp ce celelalte benzi pot avea semnalul „verde”.

Galben intermitent

Galben la semafor. Sursa foto: Aliaksandr Lobach | Dreamstime.com

În situația în care semaforul nu este funcțional, regulile aplicabile sunt următoarele în ordine succesivă:

  • cele impuse prin indicatoare sau marcaje rutiere
  • prioritate de dreapta, în cazul în care nu există niciun marcaj sau indicator rutier.

„Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc. Aceeaşi semnificaţie o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos”, se mai precizează în Codul Rutier, potrivit Promotor.ro.