Codul Rutier. Greșeala pe care o fac mulți șoferi. Își dau seama când sunt opriți de Poliție

Codul Rutier. Greșeala pe care o fac mulți șoferi. Își dau seama când sunt opriți de Poliție Sursa foto: Arhiva EVZ

De multe ori, se întâmplă să plecăm de acasă în grabă și să omitem să luăm cu noi documentele. Cu toate acestea, când ne așezăm la volan, trebuie să fim conștienți că ne expunem la riscuri, iar în cazul în care suntem opriți în trafic, există posibilitatea să primim sancțiuni mari.

Conform Codului Rutier, șoferii sunt obligați să dețină mai multe documente atunci când se află la volan.

Aceste documente sunt importanțe  și nu pot fi furnizate sub formă de copie.

Ce sancțiuni riscă șoferii dacă nu au actele în original și sunt opriți în trafic

În situația în care conducătorii auto sunt depistați în trafic fără aceste documente, există riscul de a primi amenzi consistente. Este important de menționat că amenda se va aplica și în cazul în care șoferul nu deține documentele în original, dar are la el o copie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șoferii sunt obligați să le prezinte în original polițiștilor:

  • permisul de conducere
  • cartea de identitate/buletinul/pașaportul
  • certificatul de înmatriculare a vehiculului.

În acord cu regulile impuse de Codul Rutier, șoferii care nu au la ei documentele în format original pot fi sancționați cu până la 8 puncte de amendă. Asta se traduce într-o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.

Codul Rutier, șoferi

Ce amenzi riști dacă nu ai permisul al tine. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.

Doar RCA-ul poate fi prezentat sub formă de copie

Totodată, riscul de a primi amendă persistă și în cazul în care, la oprirea în trafic, șoferii dau polițistului doar o copie a permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau cărții de identitate.

Identitatea șoferului poate fi verificată cu ușurință de către polițiști prin intermediul stației de comunicare, dar există circumstanțe în care sistemul poate să nu fie funcțional.

permise auto, poliție, control

Amendă, șoferi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Din acest motiv, șoferii sunt obligați să prezinte documentele originale.

În lista documentelor menționate, se include și asigurarea obligatorie RCA, însă aceasta poate fi prezentată sub forma unei copii sau în format electronic.