Codul Rutier. Amenzi pentru un obiect banal. Toți șoferii îl au în mașină

Codul Rutier. Amenzi pentru un obiect banal. Toți șoferii îl au în mașină Sursa foto: Arhiva EVZ

Amenzile pentru cei care obișnuiesc să plaseze diverse obiecte în parbriz sau pe oglinda retrovizoare au crescut în 2024, motiv pentru care șoferii sunt avertizați să acorde o atenție deosebită acestui aspect, dacă nu vor să scoată bani din buzunar.

Conform prevederilor din Codul Rutier din România, este interzisă obturarea parbrizului sau a lunetei. Prin urmare, este interzis să lipiți sau să plasați orice obiect în dreptul parbrizului, inclusiv acei brăduți parfumați.

Codul Rutier. Obiectele ce reduc vizibilitatea aduc amenzi mari șoferilor

Mulți șoferi consideră că brăduții parfumați sunt esențiali în mașină datorită mirosului plăcut, dar trebuie să fie conștienți că riscă să primească o amendă semnificativă.

Asta mai ales dacă polițistul va considera că obiectul îți reduce din vizibilitate la condus.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Clasa IV de sancțiuni presupune impunerea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte.

Asta se traduce printr-o amendă ce variază între 1.485 lei și 3.300 de lei, având în vedere majorarea punctului de amendă la 165 de lei începând din acest an.

Parbriz

Parbriz. Sursa foto: Christian Lagerek | Dreamstime.com

Legea nu prevede o dimensiune anume a obiectului pentru care poți fi amendat

E esențial să se sublinieze că deși în Codul Rutier nu se specifică o dimensiune precisă pentru obiectele ce nu trebuie să stea în parbriz, niciun polițist nu va sancționa un șofer pentru amplasarea unei mici decorațiuni parfumate sau a unei cruciulițe la oglinda retrovizoare.

Polițiștii aplică sancțiuni pentru cei care lipesc afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale și restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, au precizat pentru ProMotor reprezentanții Poliției.

Amenzi mai scumpe

Amenzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul Rutier. De ce trebuie să avem mereu parbrizul curat

Unii șoferi văd însă aceasta regulă din Codul Rutier ca lipsită de sens și aleg adesea să o ignore, fără să țină seama de riscurile la care se expun.

„E important să ai o vizibilitate cât mai mare. Sunt unii care își umplu parbrizul cu cruciulițe, abțibilduri, afișe, chiar și CD-uri. Dar chiar și o cruciuliță, de exemplu, îți poate acoperi un biciclist sau un pieton. Practic, în loc să îl vezi de la 100m, îl observi când ajungi la 20-30 de metri de el.

Și ajungi să faci o manevră bruscă, să frânezi sau să tragi de volan. Și riști ori să fii lovit din spate de alt șofer, ori să lovești tu alte mașini. Așa că, da, e bine să ai toate geamurile curate, fără nimic care să îți afecteze vizibilitatea”, a explicat instructorul auto Marian Croitoru, pentru sursa citată.

O alternativă pentru șoferii care doresc să atârne mai multe brăduți sau alte obiecte în mașină și vor să evite grija amenzilor este să atârne aceste odorizante de unul dintre stâlpii mașinii.