Schimbări majore la examenul auto. Instructorul va fi alături de tine în mașină

Schimbări majore la examenul auto. Instructorul va fi alături de tine în mașină Sursă foto: Dreamstime.com

Parlamentarii au elaborat un proiect de lege menit să faciliteze examinarea pentru permisul auto. Instructorul va fi alături de cursant în mașină și va avea un rol semnificativ la examen.

Conform proiectului de lege, în timpul examenului, instructorul va fi cel care ocupă locul din dreapta al elevului, nu polițistul. Totuși, polițistul va fi prezent și el, numai că va sta pe bancheta din spate.

Schimbare de abordare la examenul auto

Mai mult, proiectul de lege elaborat de parlamentari propune ca examinatorii să fie civili, nu cadre ale Ministerului de Interne. Scopul acestui demers este eliminarea deficitului de polițiști, care a dus la programarea examenelor la șase luni după proba teoretică.

În plus, propunerea legislativă urmărește eliminarea stresului la care sunt supuși cursanții școlilor de șoferi, prin eliminarea prezenței unui polițist în uniformă în dreapta. Deși instructorii auto se vor afla pe scaunul din dreapta, ei nu vor avea voie să interacționeze cu elevii lor, ci doar să-i asiste, potrivit a1.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, potrivit noilor modificări legislative ce au intrat în vigoare pe începutul lunii martie, examinatorii vor înregistra de acum audio-video și probele practice în vederea obținerii permisului de conducere pentru categoriile A1, A2 și A.

Permisul de conducere va putea fi obținut mai repede

Noua lege stabilește și reducerea vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE, de la 21 la 18 ani. În schimb, pentru cei care vor să obțină permis de conducere pentru categoriile D, DE, vârsta se reduce de la 24 la 21 de ani.

„Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D și DE se eliberează de la vârsta de 21 ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului autorității din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI”.

De asemenea, proiectul de lege adoptat prevede că titularul permisului de conducere va putea obține istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Aceste informații vor fi solicitate de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române sau de la orice structură de Poliţie rutieră.