Polițiștii s-au făcut de rușine. Important pentru șoferi: nu te pot legitima la un control de rutină
- Mihai Soica
- 14 aprilie 2023, 06:34
O filmare cu doi polițiști din Carei, care sunt puși în dificultate de către un bărbat care refuză să se legitimeze, a devenit virală pe Tik Tok. Unul dintre agenții de poliție nu știe să îi comunice șoferului motivul legal al opririi, după care și-a chemat în ajutor colegul de patrulă, care s-a dovedit la fel de nepregătit.
Imaginile video, înregistrate cu un telefon mobil de un pasager aflat în mașina condusă de bărbatul care a refuzat să se legitimeze, arată cât de pregătiți sunt unii polițiști să gestioneze probleme de ordine publică.
Incidentul a avut loc la Carei, județul Satu Mare, în noaptea de miercuri spre joi. Un polițist mai tânăr i-a cerut unui șofer să se legitimeze, dar acesta a refuzat pe motiv că nu i-a fost comunicat motivul opririi.
Agentul de poliție răspunde că este vorba despre un ”control de rutină”, ca urmare a faptului că mașina nu era înmatriculată în județul Satu Mare.
Apoi, dialogul este dus de șofer spre domeniul liberei circulații a cetățenilor români, pe teritoriul României.
Polițistul s-a pierdut complet
În acest moment, agentul de poliție se pierde complet cu firea și îl cheamă în ajutor pe colegul său. Având în mână cartea de identitate, șoferul refuză din nou să se legitimeze dacă nu i se comunică motivul opririi, potrivit PortalSM.
Cu greu, bărbatul de la volan le spune celor doi oameni ai legii un nume și o dată de naștere, fără a le preda celor doi documentele, după care filmul se oprește brusc, cu o panoramare a numărului de înmatriculare de la autospeciala Poliției Carei.
Șoferul nu a greșit sub nicio formă
În prezent, conform legislației, în vigoare din luna ianuarie 2020, polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei doar în anumite situații, expres prevăzute de lege.
Astfel, Legea 218/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, la articolul 34 sunt prevăzute motivele când un polițist poate să solicite legitimarea unei persoane.
În niciun caz ”controlul de rutină” nu face parte din acestea.
Ce prevede Legea 218/2002
- persoana încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
- există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
- persoana solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate;
- descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
- aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;
- aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
- cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile legii;
- există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.