Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Capcanele din noua lege a polițiștilor. Scandal și bătăi. Prevederi ambigue
Exclusiv. Capcanele din noua lege a polițiștilor. Scandal și bătăi. Prevederi ambigue

Exclusiv. Capcanele din noua lege a polițiștilor. Scandal și bătăi. Prevederi ambigue

Numeroase scandaluri dintre polițiști și cetățeni pornesc de la prevederi ambigue din noua lege intrată în vigoare pe 26 ianuarie 2020. În Legea 192/2019, prin care se stabilesc mai clar unele atribuții ale oamenilor legii, nu se prevede, explicit, ce trebuie făcut în cazul legitimării unei persoane sau a unui șofer oprit în trafic.

Printre cele mai des întâlnite conflicte între polițiști, jandarmi sau polițiști locali și oamenii de pe stradă pornesc de la banala legitimare a persoanei sau a șoferilor opriți în trafic. Când aceștia refuză legitimarea, începe circul. Pentru că, așa cum a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Viorel Șeicaru, polițist și vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), în teorie totul pare simplu, în practică însă, de aici pornesc toate problemele agenților din stradă.

„Când vine vorba de obligațiile polițiștilor, în noua lege acestea sunt detaliate în amănunt, însă una dintre acele mai importante proceduri în ceea ce privește stabilirea identității unei persoane a rămas nemodificată, aceasta este  ambiguă și lasă loc de interpretări. Legitimarea unei persoane este o procedură-cheie în activitatea polițiștilor din cadrul compartimentelor Siguranță Publică și Patrulare”, a precizat Viorel Șeicaru, în exclusivitate pentru evz.ro.

Vicepreședintele SNAP a adăugat, însă, că, în urma conflictelor cu cei care refuză legitimarea, 90% dintre agenții de poliție ajung să fie cercetați de Serviciul Control Intern sau Parchet. Viorel Șeicaru explică și de ce.

„Problema nu este atunci că efectuezi o simplă legitimare, ci atunci când persoana în cauză refuză să se legitimeze cu actul de identitate sau să furnizeze date pentru stabilirea identității.

În procedură, ni se explică succint că, dacă o persoană refuză să se legitimeze, se procedează la un control corporal sumar asupra sa și, dacă nu este găsit actul de identitate, aceasta urmează  să fie condusă la Sediul Secției. Din păcate, în teorie totul pare atât de simplu, în practică însă, de aici pornesc toate problemele agenților din stradă.

E lesne de înțeles că o persoană care refuză să îți dea actul de identitate, nu o să îți permită în veci „să o buzunărești” sau să te însoțească de bună voie la sediul unității de poliție, motiv pentru care polițiștii folosesc forța și mijloacele din dotare , persoana în cauză se opune încătușării și de aici divagă ultraje și reclamații de abuz în serviciu împotriva polițiștilor”, ne-a spus liderul de sindicat.

În completarea acestor informații, am invocat și niște cazuri celebre cu VIP-uri care au avut conflicte cu polițiștii.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE