Evenimentul Zilei > Justitie > Clujul a devenit raiul spărgătorilor de locuințe. Oamenii de mobilizează pe facebook în timp ce POLIȚIȘTII cer modificarea CODULUI PENAL care permite împăcarea hoților cu victimele
Clujul a devenit raiul spărgătorilor de locuințe. Oamenii de mobilizează pe facebook în timp ce POLIȚIȘTII cer modificarea CODULUI PENAL care permite împăcarea hoților cu victimele

Clujul a devenit raiul spărgătorilor de locuințe. Oamenii de mobilizează pe facebook în timp ce POLIȚIȘTII cer modificarea CODULUI PENAL care permite împăcarea hoților cu victimele

În ultimele săptămâni, în Cluj Napoca și în localitatea limitrofă, Florești, un fel de ”oraș dormitor” s-au înregistrat zeci de spargeri din locuințe. Oamenii sunt disperați de ineficiența legii și a polițiștilor și încearcă sî găsească soluții pe facebook.

Pe pagina de facebook ”trăiesc în Florești”, un locuitor a scris, disperat, că în ultimele zile a auzit de comiterea a ”10-15 spargeri de apartamente”. ”Cât de eficientă credeți că ar fi montarea unei alarme în apartament? Mă refer la un model care are atât sirenă, senzori magnetici la ușă, cât și de mișcare, cât și abilitatea de a suna imediat la diverse numere de telefon programate”, scrie un bărbat care locuiește în Florești.

În ultimii ani, în Florești s-au mutat peste 20.000 clujeni. Comuna s-a transformat peste noapte într-un cartier dormitor al orașului Cluj Napoca. Locuitorii se plâng de faptul că le este frică să plece de acasă pentru că au toate șansele ca atunci când se întorc de la serviciu, să își găsească locuințele sparte de hoți. ”Sper să îi prindă în curând, pentru că în stilul ăsta îți e frică să pleci de acasă de sărbători”, scrie o altă femeie.

Un at bărbat propune ca locuitorii blocurilor din comună să pună mână de la mână și să adune bani pentru a monta camere video de supraveghere. ”Dacă Poliția nu face prea multe, și având în vedere ca hoții nu sunt nici măcar jenați de polițiști, cred că fiecare ar putea să investească singur în siguranța lui”, spune respectivul.

Primaril din Florești, Horea Șulea a declarat că vor fi montate camere de luat vederi, în locurile publice. ”Vom monta 20 de camere luat vederi în locuri publice. Vom continua să montăm în fiecare an tot mai multe camere de luat vederi. Poliția lucrează ca să îi prindă pe hoți”, a spus primarul Șulea.

Codul Penal îi ajută pe spărgători

Fenomenul de spergeri din locuințe este fără precedent, spun surse polițienești. Același fenomen se regăsește și în cartierul clujean Mănăștur. În urmă cu câteva săptămâni, într-o singură noapte s-au înregistrat 21 de spargeri de locuințe, cabinete medicale și magazine alimentare.

Polițiștii clujeni susțin că au operat mai multe rețineri dar că legislația actuală favorizează spărgătorii. ”Codul penal permite împăcarea hoților cu victimele. În acest caz, toată munca noastră este degeaba pentru că spărgătorul scapă de urmărirea penală. A doua zi o ia de la capăt cu altă victimă. Dacă este prins e bine, dacă nu râmâne cu banii. Am avut prins un hoț din Timișoara. A doua zi, tovarășii lui au adunat bani și au despăgubit victima care și-a retras plângerea”, spune un polițist.