Evenimentul Zilei > Actualitate > Cluj. EVZ a avut dreptate. Terenul Imprimeriei Ardealul a fost scos la vânzare!
Cluj. EVZ a avut dreptate. Terenul Imprimeriei Ardealul a fost scos la vânzare!

Cluj. EVZ a avut dreptate. Terenul Imprimeriei Ardealul a fost scos la vânzare!

Deși fostul ministru al Culturii, Daniel Breaz, membru PSD, a negat în permanență că tipografiile Coresi din Cluj și Oradea vor fi vândute, acestea au fost scoase deja la vânzare.

Evenimentul Zilei a scris despre faptul că terenul de 1.5 hectare, pe care se află tipografia Ardealul, din Cluj Napoca, proprietatea Ministerului Culturii, prin Compania Coresi, este râvnit de ”rechinii imobiliari” și că va fi vândut, încă din luna iunie 2019. Atunci, însă, Ministerul Culturii a negat acest lucru și a răspuns oficial, în baza Legii Informațiilor Publice că nu va face acest lucru. ”În ceea ce privește vânzarea activelor companiei, (Imprimeria Ardealului Cluj Napoca, Imprimeria de Vest Oradea și Imprimeria de la sediul central București), aceasta este posibilă doar în cazul în care este prevăzută în planul de reorganizare aprobat potrivit procedurii menționate mai sus. Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a dat mandat reprezentantului în AGA, pentru a aproba un plan de reorganizare în care să fie prevăzută vânzarea activelor la care se face referire”, se arată în răspunsul oficial.

Culmea este faptul că, de câteva zile, pe ușa de acces de la Imprimeria Ardealul din Cluj Napoca, a apărut un anunț prin care se anunță scoaterea la vînzare publică a terenului de 15.000 de metri pătrați, pentru suma de 14.5 milioane de euro. Anunțul poartă antetul societății Victrix Capital SRL, societatea care se ocupă de reorganizarea judiciară a Companiei Coresi.

În cursul acestui an, actualul ministrul al Agriculturii, Adrian Oros, în calitatea sa de deputat PNL, a interpelat Ministrul Culturii cu privire la vânzarea acestor active imobiliare, mult căutate de rechinii imobiliari, mai ales de cei din Cluj, deoarece terenul se afla la 800 de metri de centrul Clujului. În documentul oficial, care poartă numărul 1189 din data de 18 februarie 2019, semnat chiar de ministrul Culturii Daniel Breaz, se arată că Adunarea Generală a Coresi SA, proprietatea integrală a Statului Român, prin Ministerul Culturii, ”nu a aprobat măsurile referitoare la vânzarea Sucursalelor Imprimeria de Vest Oradea, Imprimeria Ardealul Cluj Napoca și sediul central din Casa Presei Libere”.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a anunțat că va solicita factorilor de decizie din Guvern și de la Ministerul Culturii să verifice situația acestei vânzări și să o anuleze.

În prezent, angajații Impremeriei Ardealul din Cluj Napoca au fost disponibilizați, a doua oară în acest an. ”Preavizele au început să vină cu data de 15 noiembrie 2019. Este a doua oară în acest an, după ce primele preavize au fost emise cu încălcarea legii”, a spus Mircia Giurgiu, liderul de sindicat.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: