Evenimentul Zilei > International > Clasamentul vaccinării așază Luxembourg între ultimele 10 state din UE
Clasamentul vaccinării așază Luxembourg între ultimele 10 state din UE

Clasamentul vaccinării așază Luxembourg între ultimele 10 state din UE

Clasamentul vaccinării așază Luxembourg între ultimele 10 state din UE, anunță RTL Today.

RTL TODAY (Luxembourg), 2 februarie 2021 – Publicația Politico a realizat o evaluare statistică a ratelor vaccinării în toate statele UE, raportat la obiectivul imunizării a 70% din populație până la finalul verii.

Conform Politico, Luxembourg și-a vaccinat 1,82% din populație. Între timp Regatul Unit a ajuns la 13,95%, iar Israelul chiar la 54,71%.

Pe 19 ianuarie UE și-a anunțat obiectivul imunizării a 70% din populația adultă până la finalul verii. Însă, la momentul anunțului, în întreaga UE se administra zilnic doar o cincime din numărul necesar de doze pentru a se atinge respectiva țintă.

Politico a realizat acum un clasament al ratelor per țară, care este actualizat zilnic. El arată și cât timp va fi necesar pentru atingerea obiectivului, la actualele rate ale vaccinării.

Clasamentul nu ține totuși cont și de sosirea vaccinului AstraZeneca, de potențiala accelerare a procedurilor sau de potențiale perturbări ale livrărilor. Ceea ce înseamnă că actualul model realizat de Politico se bazează pe date din ianuarie 2021.

Luxembourg e printre ultimele 10 state din UE

Dacă nu va mări ritmul, Marele Ducat va atinge la finalul verii abia 16%. În același interval Regatul Unit ar putea ajunge la 94%, Malta la 35%, iar România și Ungaria la 28%. Ultimele trei locuri ar urma să fie ocupate de Olanda (4%), respectiv Letonia și Bulgaria (5%).

Numai că în ultimele două zile Luxembourg și-a mărit semnificativ rata vaccinării. Dacă pe 14 ianuarie se administrau zilnic câte 351 de doze, cifra se dublase pe 20 ianuarie, pentru ca după 24 ianuarie să se stabilizeze la 900-1.000 de injecții zilnice.

Triplarea ratei pentru a se atinge ținta

Dacă Luxembourg vrea să respecte planul UE, atunci va trebui să-și tripleze rata vaccinării, la 2.882 doze zilnice. Dacă el ar continua în ritmul din ianuarie, atunci obiectivul va fi atins abia în 2024. Pentru comparație, la actuala ei rată, Olanda ar atinge ținta de 70% tocmai în septembrie 2033.

În raport cu situația mondială, cea mai avansată țară europeană (Regatul Unit – 14%) e abia a patra în urma Israelului (55%), Emiratelor Arabe Unite (34%) și Republicii Seychelles (31%).

Sursa

Traducere: Andrei Suba, RADOR