Clădire inteligentă pentru oamenii de afaceri

Clădire inteligentă pentru oamenii de afaceri

Pe fondul crizei spaţiilor de birouri de clasa A, la Timişoara s-a demarat construirea celei de-a doua clădiri inteligente.

La Timişoara s-a pus ieri piatra de temelie a celei de-a doua clădiri de birouri de clasa A din vestul României. Dezvoltatorii ModaTim Investment au ajuns la concluzia că e imperios necesar să accelereze proiectul City Business Center, care prespune construcţia a cinci astfel de imobile de birouri, care vor însuma 32.000 de metri pătraţi. Solicitări imperative

Vestul României duce lipsă de birouri de lux, în ciuda faptului că investitorii străini le cer imperativ în ultimii ani. În toată zona există în prezent o singură clădire de acest gen, prima din proiectul City Business Center, situată în Piaţa 700, la 300 de metri de kilometrul zero al oraşului. Aceasta a fost inaugurată acum patru luni şi este deja ocupată de companii de prestigiu româneşti şi străine - din domeniul bancar, aeronautic, IT - pe lângă sediul oficiului consular al Suediei.

„Am creat în Timişoara un segment de piaţă care nu exista, cel al spaţiilor de birouri de cea mai înaltă calitate. Reacţia foarte bună ne sporeşte încrederea în conceptul nostru. De aceea vom urgenta realizarea următoarelor etape“, a declarat Ovidiu Şandor, preşedintele ModaTim Investment. 7.700 de metri pătraţi închiriabili

Cea de-a doua clădire de birouri de clasa A este ridicată în vecinătatea primei, cu care va fi aproape identică: 7.700 de metri pătraţi, suprafaţa închiriabilă, din care 2.000 de metri pătraţi sunt alocaţi spaţiilor comerciale şi serviciilor, parcarea subterană, terasă pe acoperiş. Imobilul „geamăn“ va oferi chiriaşilor condiţii recunoscute la nivel mondial pentru clasa A: suprafaţa desfăşurată mai mare de 10.000 de metri pătraţi, raport între suprafaţa net utilă şi cea brută mai mare de 85%, sistem propriu de administrare automatizată (BMS).

„Timişoara trebuie să fie pregătită pentru al doilea val al investitorilor, care acum caută forţă de muncă calificată, infrastructură de birouri şi aeroport cu cât mai multe destinaţii“, a mai spus Şandor. Cele două edificii vor comunica prin intermediul unor galerii comerciale. Conform graficului actual, clădirea va fi dată în folosinţă în ianuarie 2009.

Preţul pe metru pătrat pentru birouri se încadrează între 14-15 euro, pentru cele amplasate la etajele I-V, şi 17-18 euro, pentru cele de la mezanin şi ultimul etaj. Pentru spaţiile comerciale, situale la parter, chiria este de 25-30 euro pe metru pătrat. Chiria pentru celelalte spaţii de birouri din Timişoara, de clasa B, se ridică la 10 euro pe metru pătrat. FACILITĂŢI Cu 40% mai economică

Clădirile sunt acoperite cu un sistem de panouri fotosensibile, care le fac să se închidă atunci când temperatura şi lumina din exterior sunt foarte ridicate. În sezonul rece, acestea au posibilitatea de a se deschide automat, pentru a capta spre interior lumina şi căldura solară. Sistemul face ca energia electrică consumată pentru încălzirea şi iluminarea birourilor să fie mai mică. Potrivit dezvoltatorilor proiectului, factura la electricitate plătită în imobil este cu 40% mai redusă decât dacă aceasta ar fi fost construită şi amenajată în mod tradiţional.

Ne puteți urmări și pe Google News