Atenție la epuizarea temică, poate să ne omoare! Iată care sunt simptomele!

Atenție la epuizarea temică, poate să ne omoare! Iată care sunt simptomele! Tudor Ciuhodaru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, sunt patru măsuri care trebuie aplicate atunci când apar probleme din cauza expunerii prelungite la soare.

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că urmează zile caniculare, potrivit meteorologilor, temperaturile mari fiind un pericol pentru organismul uman. Medicul atenţioneaza în special copiii şi vârstnicii.

Acesta dă sfaturi în legatură cu ce trebuie făcut dacă apar semne de insolaţie sau epuizare termică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt cele 4 măsuri salvatoare în caz de caniculă

Potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru, sunt patru măsuri de care trebuie să se țină cont.

"4 măsuri ce vă pot salva viaţa pe caniculă. Atenție! Urmează trei zile de foc. Temperaturile vor ajunge şi la 37 de grade. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit", a spus doctorul Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, cele patru măsuri care trebuie aplicate atunci când apar probleme din cauza expunerii prelungite la soare sunt repausul într-un spaţiu umbrit şi răcoros, consumul de lichide cum ar fi apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt, scăderea temperaturii corpului, activitatea fizică care se reia doar după câteva ore.

Doctorul avertizează că dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează,oamenii trebuie să sune la 112 sau să se ducă la cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor. Temperaturile ridicate chiar şi noaptea conduc la apariţia epuizării termice.

Epuizarea termică, cauza decesului

Doctorul mai spune că netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe care pot culmina până la şoc termic şi deces. Epuizarea termică se manifestă prin trei semne, și anume reacții neuro-psihice (oboseală marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli),reacții tegumentare, (transpiraţii excesive, horpilaţii, piele de "gaină") şi reacții cardiovasculare. Acestea pot fi uneori severe, cum ar fi hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

Cine sunt cei mai afectați de epuizarea termică

Copiii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii sunt cei mai afectaţi de epuizarea termică. Același lucru este valabil şi în cazul celor care stau în apartamentele de la ultimul etaj sau merg în autoturismele fără aer condiţionat.

Este recomandabil un anumit tratament, respectiv scăderea temperaturii corpului prin consumul de lichide reci , duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie. Se recomandă și odihna într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

" Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii, nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale dimineţii, utilizând curenţi de aer. Evitaţi utilizarea electrocasnicelor care generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase", a scris medicul Tudor Ciuhodaru, vineri, pe pagina sa de Facebook, potrivit antena3.ro.