Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cîțu, sfidat de propria echipă. Planul PNRR este în aer după ultimele decizii
Cîțu, sfidat de propria echipă. Planul PNRR este în aer după ultimele decizii

Cîțu, sfidat de propria echipă. Planul PNRR este în aer după ultimele decizii

Coordonatorul PNRR l-a sfidat pe premierul Florin Cîțu și a plecat în concediu, deși premierul a anunțat că nimeni nu-și va lua liber până proiectul nu va fi aprobat de oficialii europeni.

S-a dat liber la concedii, în ciuda faptului că premierul Florin Cîțu a promis că nimeni nu-și va lua liber până când PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană. Tocmai coordonatorul tehnic al PNRR, Nicolae Toderaș, a simțit că are nevoie de câteva zile de relaxare.

Coordonatorul PNRR l-a sfidat pe Cîțu

Coordonatorul tehnic al PNRR și-a luat liber. Cererea de concediu i-a fost aprobată pe 14 iunie, la câteva zile după ce premierul Florin Cîțu a declarat că nimeni nu va pleca în concediu, decât după ce PNRR va fi aprobat de către oficialii europeni.

Am un mesaj foarte clar pentru toţi cei care lucrează la PNRR – şi aici mă refer la funcţionarii din administraţia publică. Trebuie să ştiţi că nu puteţi să mergeţi în concediu până nu avem acest PNRR aprobat. (…) Este responsabilitatea noastră şi a celor care lucrează la acest proiect să avem cel mai bun PNRR. De aceea trebuie să luaţi toate observaţiile Comisiei Europene şi să le trataţi cu mare, mare atenţie. Dacă, cumva, din cauza unei tratări superficiale a acestor observaţii de către un funcţionar sau oricine, la orice nivel din administraţia publică, vom avea probleme cu PNRR, vă garantez că acea persoană sau acele persoane pleacă acasă. Nu ne jucăm cu aşa ceva, trebuie să luaţi în considerare toate observaţiile, răspundem cu celeritate, răspundem imediat şi facem un PNRR bun. Deci, nimeni nu pleacă acasă, în concediu, până nu avem acest PNRR. (…) Trebuie să luăm aceşti bani, sunt bani de care avem nevoie să ne dezvoltăm”, a declarat Florin Cîțu pe 11 iunie.

Coordonatorul tehnic al PNRR, Nicolae Toderaș, și-a luat cinci zile libere, iar cerere i-a fost aprobată de șefa sa, Teodora Preoteasa, director general la Direcția programare și coordonare sistem.

Și șefa coordonatorului și-a luat liber

Teodora Preoteasa și-a luat, la rândul său, o săptămână de concediu exact din ziua în care și-a luat liber și Nicolae Toderaș. Ea a programat, ca răspuns automat la mailurile pe care le primește, următorul mesaj: “Buna ziua, In perioada 14 – 21 iunie a.c. nu voi fi la birou. Pentru orice problema, va rog sa luati legatura cu colegele mele Florentina Ciocanel si Andra Chirila, la urmatoarele adrese de e-mail: [email protected] si [email protected]“, potrivit newsweek.ro.

Florin Cîțu nu ar ști despre concediul coordonatorului

Liderul PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, afirmă că PNRR este ”o ocazie bună să se fi testat folosirea indicatorilor de performanţă în administraţie”. Ea mai susține că nici ministrul Ghinea și nici premierul României nu ar ști despre plecarea coordonatorului tehnic al PNRR în concediu.

”Mă îndoiesc că ministrul Ghinea ştia personal de acest concediu. Cu atât mai puţin PM. Asta nu mă linişteşte. Administraţia trebuie să fie condusă. Trebuie să i se dea obiective clare de atins şi măsurate evoluţiile”, a mai spus Violeta Alexandru.

”Eu aş fi spus: Pleci în concediu, nu după ce trimiţi documentul, ci după ce primeşti răspunsul şi vezi că e totul bine. Cunosc această atitudine din administraţie despre care vorbeşte şi articolul. De făcut fac/scriu, produc documente dar nu sunt obişnuiţi să fie evaluaţi, să se vadă public care este rezultatul muncii (…) Aceasta nu e muncă orientată spre performanţă. De aceea, PNRR mi se părea o ocazie bună să se fi testat folosirea indicatorilor de performanţă în administraţia publică.

Cu ţinte clare de atins. De acum până se termină de coordonat proiectele din PNRR. Evaluarea se face la rezultat validat. Nu după principiul – eu am dat mai departe (nici nu ştiu ce se mai întâmplă). Acei funcţionari care ating rezultate trebuie să fie cunoscuţi iar evoluţia lor în funcţia publică ar trebui să nu aibă nicio legătură cu vreun criteriu politic. Oamenii aşteaptă de la noi inclusiv o schimbare de atitudine în administraţie. De la cine altcineva să aibă oamenii aşteptări că reformează administraţia? De la PSD? Nu cred”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.