Evenimentul Zilei > Actualitate > Cinematograf pentru oamenii străzii. Unde se află
Cinematograf pentru oamenii străzii. Unde se află

Cinematograf pentru oamenii străzii. Unde se află

Ruşii s-au gândit să facă o operă de caritate mai puţin obişnuită: un cinematograf pentru oamenii străzii. Deocamdată s-a deschis la Moscova, dar asociaţiile umanitare care au susţinut iniţiativa vor să o extindă în oraşe din toată ţara.

Cei mai săraci dintre moscoviţi pot acum să uite, măcar pentru câteva ore, de toate problemele pe care le au. Şi să se distreze cu un film bun. Iniţiativa nu va rămâne una izolată: în curând, oamenii fără adăpost din capitala Rusiei vor avea la dispoziţie şi un salon de înfrumuseţare, iar peste câteva zile, vor putea să participe la un campionat de fotbal.

De două ori pe lună

Natalia Markova, organizatorul evenimentelor pentru oamenii străzii: "Mulţi uită: cei fără adăpost sunt şi ei oameni, au un suflet, au nevoie să viseze, să gândească, să-şi schimbe cumva condiţia". Cinematograful – de fapt, un cort cu 100 de locuri – e deschis de două ori pe lună. În ziua în care se proiectează filme, însă, rămâne 24 de ore la dispoziţia oamenilor străzii. Vladimir, persoană fără adăpost: "Am văzut filmul "Operaţiunea Y" de câteva ori, dar am fost entuziasmat. Nu mai fusesem la cinema de o mulţime de vreme. Cred că de vreo 20 de ani".

Cei care vin primesc şi câte ceva de mâncare; chiar şi o cafea sau un ceai – şi multe alte organizaţii umanitare încearcă să îi ajute. Liuba, persoană fără adăpost: "Ne dau mâncare, haine şi medicamente; ambulanţele vin în fiecare zi şi îi ajută pe cei care au tensiune ridicată, dureri de cap sau de stomac sau altele".

Deocamdată, beneficiază de toate aceste ajutoare cam 500 de oameni, zilnic. Este, însă, doar un început – dau asigurări organizatorii.