Evenimentul Zilei > Social > Protest al unui grup de cineaști în fața Ministerului Culturii
Protest al unui grup de cineaști în fața Ministerului Culturii

Protest al unui grup de cineaști în fața Ministerului Culturii

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a transmis celor câtorva protestatari care s-au aflat astăzi în faţa ministerului că va răspunde în scris, cel târziu mâine, memoriului depus de ei la Registratura instituţiei. Cineștii vor ca demnitarul să-i solicite, alături de ei, preşedintelui Iohannis să nu promulge legea care respinge ordonanţa din cinematografie.

Mesajul ministrului Culturii a fost transmis de către secratarul de stat Erwin Şimşensohn și aceasta după trei ore petrecute în faţa sediului MCIN de un grup de cineaşti şi studenţi care aşteptau o întâlnire cu demnitarul: "Am primit un telefon. Domnul ministru m-a rugat să vin să discut cu cei de jos, să vă transmit că a primit memoriul, că îl va citi şi că îşi asumă un răspuns în scris. Nu cred că astăzi. Nu mi s-a spus în plus nimic".

Mesajul livrat de Erwin Şimşensohn a fost primit cu nedumerire de cei prezenţi: „Am fi vrut ca trei dintre noi, nu toţi, să ne vedem cu domnia sa pentru două minute. Poate să vină să ne spună direct nişte lucruri".

Susţinătorii OUG 91/2016 privind modificarea Legii cinematografiei vor ca ministrul, aşa cum vor face şi ei, să îi solicite preşedintelui Iohannis să nu promulge legea care respinge ordonanţa, după ce aceasta a fost votată marţi de Camera Deputatilor – for decizional în acest caz.

După trei ore şi jumătate de la începutul pichetării Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în faţa sediului se aflau 20 de persoane, între care cineaştii Tudor Giurgiu, Adrian Silişteanu şi Anamaria Antoci, dar şi câţiva studenţi ai UNATC.

Secretarul de Stat a revenit după aproximativ cinci minute cu un nou mesaj: „Domnul ministru nu se află în clădire, fiind la şedinţa de Guvern şi mi-a spus să vă transmit că va fi publicat un comunicat de presă şi răspunsul pentru voi astăzi, cel târziu mâine”. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.