Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a stabilit cine sunt cei TREI SPECIALIȘTI care vor ANALIZA teza de doctorat a șefei DNA
S-a stabilit cine sunt cei TREI SPECIALIȘTI care vor ANALIZA teza de doctorat a șefei DNA

S-a stabilit cine sunt cei TREI SPECIALIȘTI care vor ANALIZA teza de doctorat a șefei DNA

S-a aflat componența comisiei de specialitate desemnată de pentru a analiza teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit Hotnews, ar fi vorba despre prof. dr. Radu Chiriță, de la Facultatea de drept a Universității Babeș-Bolay din Cluj Napoca, de prof. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universitătii „Robert Schumann” din Strasbourg, și prof. dr. Claudia Ghica-Lamarchard, de la Facultatea de Drept a Universitătii din Rennes 1 (Franța).

Purtătoarea de cuvânt a ministerului Educației, Mirabela Amarandei, nu a dorit să confirme sau să infirme informația HotNews. Comisia de specialiști care analizează lucrarea de doctorat a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost desemnată pe 30 octombrie. 

Prof. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universității „Robert Schumann” din Strasbourg, și prof. dr. Claudia Ghica-Lamarchard, de la Facultatea de Drept a Universitătii din Rennes 1 (Franța) au semnat, în 2012, și raportul științific cerut de Universitatea din București asupra tezei de doctorat în cazul fostului premier Victor Ponta.  

Contactat de HotNews, Radu Chiriță a confirmat că a primit un telefon din partea președintelui CNATDCU, care i-a solicitat să facă parte din comisia de specialiști. 

Cine sunt specialiștii

Doctor în drept și director al Departamentului de drept public din cadrul Facultății de Drept, unde susține cursuri de drept constituțional și drept comparat, Radu Chiriță este președintele Asociației de Studii în Dreptul Constituțional și Drepturile Omului și absolvent al Facultății de Drept din Cluj Napoca (1999) și al Facultății Internaționale de Drept Comparat Strasbourg (2000). În 2006, a făcut parte din Comisia prezidențială pentru condamnarea comunismului în calitate de expert juridic. 

Absolvent al Facultății de Drept și Științe economice a Universității din Nancy,  Vlad Constantinesco este profesor al Facultății de Drept din cadrul Universității „Robert Schumann” din Strasbourg (din 1978) și decan al Facultății Internaționale de Drept Comparat.

Membră a celebrei familii românești de mari intelectuali și domnitori (Ghica) și conducătoare a comisiei de intrare în Baroul Franței, conform Cyber Culture, Claudia Ghica-Lamarchard activează că profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Rennes 1, unde susține cursuri și seminarii pentru mai multe programe masterale pe teme precum: dreptul penal și privat, crimininalistica și responsabilitate penală medicală.

Cristian Dogaru a făcut sesizări c u privire la plagiat și în cazul altor politicieni

Reamintim  faptul că profesorul Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, cel care a mai care a făcut sesizări de plagiat  și în cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă, a depus pe 7 octombrie, la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării o sesizare prin care a cerut analizarea tezei de doctorat a Laurei Codruța Kövesi sub suspiciunea de plagiat. Peste o săptămână, cererea a fost admisă. Dogaru a cerut instituției să verifice suspiciunile de plagiat ridicate de Grupul de Investigații Politice (GIP), un ONG condus de Mugur Ciuvica, după ce la sfârșitul lunii septembrie, deputatul Sebastian Ghiță s-a “autodenuntat” la Parchetul General pentru că ar fi participat la redactarea “in fals” a Raportului Tehnic de Expertiză întocmit de Comisia Tehnică a Consiliului Național de Etică în cazul tezei de doctorat a șefei DNA.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.