Evenimentul Zilei > Politica > Cine sunt primele nume propuse de PNL pentru funcția de comisar european
Cine sunt primele nume propuse de PNL pentru funcția de comisar european

Cine sunt primele nume propuse de PNL pentru funcția de comisar european

Doi dintre europarlamentarii liberali, Siegfried Mureșan și Adina Vălean, sunt luați în calcul de conducerea PNL pentru ocuparea funcției de comisar european ce revine României. Informația circulă neoficial, pe surse, având în vedere că nu a fost învestit, încă, noul Guvern.

Surse din PNL susțin că șansele ca unul dintre cei doi să ocupe un portofoliu în viitoarea Comisie sunt destul de mari, având în vedere că Siegfried Mureșan deține funcția de vicepreședinte al PPE iar Adina Vălean a acumulat o experiență bogată la nivelul Parlamentului European ca președinta al Comisiei pentru industrie.

Anterior moțiunii de cenzură, premierul Viorica Dăncilă îl anunțase ca viitor comisar pe Dan Nica, având-o ca rezervă pe Gabriela Ciot. Decizia a fost luată după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcția de comisar european pentru Transporturi. Cum nici candidatura lui Dan Nica nu a fost acceptat de Ursula von der Leyen, România va trebui să trimită noi propuneri.

Pe de altă parte, trebuie spus că mandatul viitoarei Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen va începe abia la 1 decembrie din cauza problemelor ridicate de validarea propunerilor de comisari transmise de România, Ungaria și Franța. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Votul de confirmare în Parlamentul European a întregii echipe alcătuite de Ursula von der Leyen ar fi trebuit să fie dat, conform calendarului initial, la 23 octombrie, în cursul unei sesiuni plenare la Strasbourg.

A fost nevoie de o amânare după ce persoanele propuse de Franța, România și Ungaria au picat la evaluarea comisiilor de specialitate din PE, fiind nevoie de alte nomializări.