După violențele de săptămâna trecută, care au avut loc în Piața Victoriei din București, procurorii de la Parchetul de pe lângă Sectorul 1, București au reținut opt persoane dintre care patru au fost arestate pentru comiterea infraciunii de complicitate la ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Astfel, Judectoria Sectorului 1 a decis arestarea, pentru o perioadă de 30 de zile, a lui Andrei Bogdan Fagel, Octavian Gheorghe, Alexandru Moraru și Claudiu Alexandru Palade.

Pe lângă cei patru tineri care au fost arestați, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Robert Liviu Iancu, Alexandru Alin Iancu, Miroslav Milan Rașcov și Andrei Cătălin Pavel , pentru comiterea infracțiunii de port sau folosite fără drept de obiecte periculoase și tulburarea liniștii publice. Acești tineri sunt cercetați în stare de libertate.

Aveau cuțite la ei

Până în prezent, în dosar au fost efectuate sute de acte procedurale. Oficial, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, susține că în noaptea de 1 spre 2 februarie, în condițiile în care în Piața Victoriei, din București, erau peste 100.000 de persoane, ”inculpaţii s-au manifestat violent, aruncând cu diverse obiecte contondente (sticle, bucăţi de gheaţă, containere) în jandarmii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru asigurarea ordinii în timpul protestului, provocându-le acestora suferinţe fizice”.

Procurorii mai susțin că în urma anchetei s-a stabilit că prin acțiunile lor, cei opt inculpați au tulburat ordinea și liniștea public. ”Asupra unora dintre inculpaţi au fost găsite obiecte periculoase (cuţite, bricege) care erau interzise a fi deţinute într-o astfel de adunare publică”, mai susține Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii mai spun că, până în prezent nu s-a stabilit dacă persoanele puse sub acuzare sunt sau nu membrii ai unor galerii de fotbal și nici dacă acestea au fost plătite de alte persoane pentru a merge în Piața Victoriei și a destabiliza mitingul împotriva emiterii de către Guvernul României, a celebrei Ordonanțe 13. ”La momentul de față nu putem spune dacă s-au înțeles sau nu să meargă în Piața Victoriei unde să creeze tensiune și să atace forțele de ordine”, spune un procuror.

La momentul respectiv, mai multe sute de persoane au atacat forțele de ordine și au creat haos și dezordine. Atunci s-a spus că cei care au atacat jandarmii ar fi susținători ai unor echipe de fotbal din București.

Tot atunci, SRI a anunțat că a informat Ministerul de Interne despre intenția unor ultrași de a destabiliza mitingul de protest.