Evenimentul Zilei > Social > Cine nu trebuie să prezinte un test negativ Covid-19 la graniță? Excepție pentru o categorie de oameni
Cine nu trebuie să prezinte un test negativ Covid-19 la graniță? Excepție pentru o categorie de oameni

Cine nu trebuie să prezinte un test negativ Covid-19 la graniță? Excepție pentru o categorie de oameni

Este foarte posibil ca, în curând, o categorie de oameni să fie exceptată de la a prezenta un test Covid-19 negativ la graniță.

Șoferii profesioniști ar putea să nu mai fie obligați să prezinte un test Covid-19 negativ la graniță.

Transportatorii rutieri spun că în curând traficul internațional de mărfuri va fi perturbat din cauza acestui lucru.

Ei solicită autorităților să facă demersuri pentru a fi exceptați de la această regulă.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR are mai multe îngrijorări. Cea mai mare dintre ele se legată de restricțiile impuse recent de Germania.

Acestea prevăd ca orice șofer să prezinte un test negativ Covid-19 la graniță. De asemenea, ei trebuie să se înregistreze într-un sistem.

Acest lucru este valabil pentru cei care în ultimele 10 zile, au stat sau au tranzitat Slovacia, Cehia şi provincia austriacă Tirol. Acestea sunt declarate „zone care prezintă motive de îngrijorare privind noile tulpini COVID-19”.

Cine nu mai trebuie să prezinte un test Covid-19 negativ la graniță?

UNTRR a atenţionat Ministerul Transporturilor privind grijile legate de Germania. Atenționarea a avut loc în contextul apariţiei noilor tulpini COVID-19 în UE.

„Atenţionăm din nou că ne aflăm în scenariul cel mai nedorit, cu noi tulpini ale virusului răspândindu-se pe continent.

Pe baza cadrului legal deja adoptat Germania a blocat intrarea tuturor persoanelor pe teritoriul său. Excepție fac cei care au test negativ COVID-19.

Măsura se aplică inclusiv şoferilor profesionişti de camioane, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene confirmate recent şi de Consiliul European, privind exceptarea şoferilor profesionişti de la testarea COVID-19″, spune UNTRR.

Noile măsuri adoptate de Germania vor provoca blocaje uriaşe pe coridoarele europene de transport de marfă est-vest şi nord-sud, cu consecinţe devastatoare asupra lanţurilor de aprovizionare ale UE.

„Ca răspuns la faptul că Germania a inclus Republica Cehă pe lista ţărilor care prezintă motive de îngrijorare privind noi tulpini COVID-19, Republica Cehă a anunţat că va solicita un test negativ COVID-19 de la toţi şoferii de transport rutier de mărfuri care intenţionează să tranziteze Cehia în drum spre Germania începând tot din 14 februarie, ora 00:00.

Totodată, este puţin probabil ca o ţară de tranzit precum Austria să îşi dorească cozi masive de camioane cu probleme umanitare pe teritoriul său şi va replica măsurile germane la toate frontierele sale externe”, arată transportatorii, scrie Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.