Conform EFE, citată de Agerpres, oficialul OMS a precizat că în ultimele trei luni a fost şi ţinta unor atacuri rasiste.

El a afirmat că unul dintre acestea a pornit din Taiwan şi că executivul de la Taipei nu s-a delimitat de agresiunile la adresa lui.

„De trei luni primesc atacuri la persoană, unele rasiste, şi ca să fiu sincer sunt mândru de culoarea pielii mele.

Am primit inclusiv ameninţări cu moartea, dar nu-mi pasă. De ce mi-ar păsa că sunt atacat când oamenii mor, când se pierd vieţi în fiecare clipă?

Când este un atac la persoană nu-mi pasă, nu sunt mai bun decât alţii, dar când este insultată o comunitate întreagă, atunci nu pot tolera acest lucru.

OMS va face tot ce-i stă în putinţă pentru a nu regreta nimic, însă pe parcurs ne mai şi înşelăm, la fel ca fiecare fiinţă umană”, a mai spus Tedros.

Autorităţile taiwaneze n-au rămas datoare şi joi i-au transmis directorului general al OMS să-şi ceară scuze:

„Ţara noastră nu a incitat niciodată populaţia să lanseze atacuri la persoană împotriva lui sau să facă remarci rasiste”, a declarat Joanne Ou, purtătoarea de cuvânt a MAE taiwanez, citată de AFP.

Într-o postare pe Facebook, preşedinta Tsai Ing-wen i-a cerut şefului OMS „să reziste presiunilor Chinei”:

„De-a lungul anilor, am fost împiedicaţi să accedem la organizaţii internaţionale şi ştim mai bine decât oricine ce înseamnă să fii discriminat şi izolat.”

Amintimă că relaţiile dintre OMS şi Taiwan erau tensionate dinaintea izbucnirii pandemiei şi s-au deteriorat şi mai mult pe parcursul acestor ultime trei luni.

Taiwan a fost exclus din OMS, dar asistă la adunarea anuală a OMS în calitate de observator.

Tedros este microbiolog şi fost ministru al Sănătăţii şi Externelor în Etiopia.