Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine l-a trădat pe Donald Trump în procesul de impeachment
Cine l-a trădat pe Donald Trump în procesul de impeachment

Cine l-a trădat pe Donald Trump în procesul de impeachment

Deși fostul președinte SUA Donald Trump a câștigat procesul de impeachment, șapte republicani l-au trădat și au votat împotriva sa.

În procesul său de impeachment, Donald Trump a fost trădat de șapte republicani. Aceștia au votat împotriva sa.

Majoritatea colegilor din partidul fostului președinte SUA au votat pentru achitarea lui. Se pare că cei șapte republicani au ales să fie de partea democraților în acest proces.

Este vorba despre Richard Burr, Bill Cassidy, Ben Sasse, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Pat Toomey, și Susan Collins.

Cine sunt cei care l-au trădat pe Donald Trump în procesul de impeachment?

Primul nume este Richard Burr. El votase anterior că această procedură este neconstituțională. A motivat decizia prin faptul că Trump încheiase mandatul pe 20 ianuarie, dar Senatul a respins moțiunea.

El s-a întors împotriva lui Trump încă din 2016. Atunci, prin activitatea sa din Comisia de Informații a Senatului, și-a atras antipatia președintelui. La acel moment Comisia investiga implicarea Rusiei în alegerile din 2016.

Următorul este Senatorul Bill Cassidy din Louisiana. Și el s-a alăturat celorlalți colegi de partid. A votat procedura ca fiind constituțională. Astfel, el și-a schimbat poziţia faţă de un vot anterior în această chestiune. Întrebat de ce a ales să facă acest lucru, Cassidy a declarat că „procurorii democraţi au avut o deschidere foarte bună”.

Ben Sasse, senator din Nebraska. El a fost reales în 2020 şi este considerat un potenţial candidat pentru învestitura republicană în 2024.

El a denunţat public pe Facebook afirmaţiile false ale lui Trump privind fraude electorale extinse la alegeri şi a declarat că nu există nicio bază pentru contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile de la 3 noiembrie.

Lisa Murkowski, din Alaska, a devenit primul senator american din ultimii 50 de ani care a câştigat un mandat în 2010 printr-o campanie care a presupus, literal, ca alegătorii să-i scrie numele pe buletinul de vot (write-in campaign), după ce a pierdut în alegerile primare republicane.

Ea i-a cerut lui Trump să demisioneze după ce susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie pentru a întrerupe certificarea oficială a alegerii lui Biden de către Congres.

Cine a mai „schimbat tabăra”?

Un al nume important din cei care l-au trădat pe Donald Trump este Mitt Romney. El este senator din Utah, dar și candidat republican la alegerile din 2012. În luna februarie 2020, el a fost singurul republican care a vot pentru condamnarea lui Trump. La acel moment avea loc primul său proces de impeachment.

Pat Toomey. Un senator din Pennsylvania care nu va mai candida la un nou mandat. El a făcut acest anunț în octombrie 2020. L-a acuzat pe Trump că a „comis infracţiuni pentru care poate fi pus sub acuzare”.

De asemenea, el a și cerut demisia președintelui SUA după atacul de la Capitoliu.

Susan Collins, o centristă din Maine, a fost singurul senator republican reales în 2020 într-un stat în care Biden a câştigat. Ea a afirmat că Trump a incitat revolta de la 6 ianuarie, scrie Agerpres.