Evenimentul Zilei > International > Cine este John Roberts,”arbitrul” procesului lui Donald Trump?
Cine este John Roberts,”arbitrul” procesului  lui Donald Trump?

Cine este John Roberts,”arbitrul” procesului lui Donald Trump?

La 64 de ani, cel mai înalt magistrat din Statele Unite se pregătește, așa cum prevede Constituția, să prezideze, în Senat, procesul președintelui republican Trump.

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia): „La 64 de ani, cel mai înalt magistrat din Statele Unite este pe cale să prezideze procesul președintelui republican în Senat. Șeful Curții Supreme a Statelor Unite, John Roberts, s-a erijat întotdeauna într-un „arbitru”, mai presus de certurile partizane. Acum, el este profund implicat într-una dintre cele mai înverșunate bătălii politice din istoria americană: procesul pentru destituirea lui Donald Trump.

La 64 de ani, cel mai înalt magistrat din Statele Unite se pregătește, așa cum prevede Constituția, să prezideze, în Senat, procesul președintelui republican, care continuă să denunțe o „maşinaţiune”; orchestrată de opoziția sa democrată.

În acest climat electric, acest strălucit jurist, întotdeauna amabil, ar trebui să facă totul pentru a rămâne mai presus de orice, credincios liniei sale de conduită pe care a descris-o în 2005, imediat după ce a fost numit la Înalta Curte de către republicanul George W. Bush.”Judecătorii sunt ca arbitrii. Arbitrii nu fac regulile, le aplică”, le-a declarat el senatorilor însărcinați cu confirmarea numirii sale.

Rolul lor este „esențial”, dar „limitat”, a continuat el: „Nimeni nu merge la un meci pentru a vedea arbitrul”

Credincios acestei logici, în ultimii cincisprezece ani, el a votat în special cu ceilalți magistrați conservatori de la cea mai înaltă instanţă din Statele Unite, împotriva căsătoriei gay sau pentru a restricționa în special dreptul la avort. Dar, uneori, s-a raliat colegilor săi progresişti, aducând, de exemplu, votul necesar pentru validarea în 2012 a legii emblematice a președintelui democrat Barack Obama privind asigurările de sănătate.

Acest vot i-a atras furia republicanilor.”John Roberts s-a dovedit a fi un dezastru
absolut, deoarece ne-a dat Obamacare”, a declarat Donald Trump în timpul campaniei sale. Este un „coșmar”! „Şeful justiției” nu a reacționat și, în ianuarie 2017, Donald Trump a depus jurământul în fața lui înainte de a intra în Casa Albă.

În 2018, spre surprinderea tuturor, John Roberts a ieșit totuși din rezerva sa pentru a-i replica lui Donald Trump care, din nou, l-a acuzat pe magistrat că este partizan. Sarcastic ca de obicei, Donald Trump a adăugat:”Îmi pare rău, președinte John Roberts, dar există într-adevăr 'judecători pro-Obama' „.

De la această scoatere a armelor, nicio altercaţie nouă nu i-a opus pe cei doi bărbați… dar 2020 este
un teren minat.”

Preluare Rador