Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este de acord cu decizia UMF, care impune ca studenții să nu fie primiți la examene dacă nu prezintă anticorpi Covid-19, nu dețin un test PCR negativ sau nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului. 

Context

Reprezentanții UMF Iași din Consiliul de Administrație au decis, recent, ca studenții să nu fie primiți la examene dacă nu au dezvoltat anticorpi împotriva bolii, nu dețin un test PCR negativ sau nu s-au imunizat împotriva coronavirusului. Măsura în cauză vizează atât profesorii, supraveghetorii din cadrul examenelor și personalul auxiliar. 

Decizia în cauză a fost luată de către reprezentanții universității pe fondul responsabilității sociale „și (a) misiunii universității în comunitate, coroborat cu modalitatea clasică de examinare pentru învățământul medico-farmaceutic”.

Cîmpeanu susține măsura impusă de UMF Iași

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu susține măsura luată de UMF Iași, mai ales în contextul în care instituția are deplină libertate în acțiunile sale, deținând autonomie universitară. 

„Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administrație și în senatele universitare, în care sunt reprezentanți ai cadrelor didactice și studenților. Aceste decizii se iau în baza autonomiei universitare și împreună cu reprezentanții studenților”, a afirmat ministrul Cîmpeanu.

Potrivit declarațiilor acestuia, nici ministerul, dar nici vreo formațiune politică nu poate interveni în procesul decizional al universității. Decizia impusă de UMF Iași este considerată de Sorin Cîmpeanu una corectă, mai ales că pune la dispoziție studenților mai multe opțiuni din care pot alege, fără a-i constrânge să acționeze într-un anume sens. 

Demnitarul a exemplificat, în acest sens, situația potențialilor pacienți, care la intrarea în unitățile medicale trebuie să prezinte un test PCR negativ. „(Studenții de la UMF – n.r.) nu sunt studenți oarecare, sunt studenți la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale bolnavii au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la Medicină fără test PCR”, a declarat ministrul Educației. 

Florin Cîțu: Nu răspândim mai departe boala

Premierul Florin Cîțu a transmis, în acest sens, că măsura impusă de UMF Iași a fost luată pentru că autoritățile universitare vor să prevină răspândirea coronavirusului. 

„Eu cred că astfel de măsuri se iau pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala şi de aceea se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la aceste examene”, s-a exprimat premierul României, potrivit Digi24.